Бразилският реал свали цените на кафето

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Свръхпроизводство  доведе до спад в цените на зърното и млякото

Девалвацията на бразилската валута доведе до спад в цените на кафето до 18 месечно дъно, и за година фючърсите поевтиняха с 1/3 пише електронното издание на Gazeta.ru. Към момента бразилската валута е достигнала най-ниската си стойност спрямо американския долар от 12 години насам – от 3,87 реала за 1 долар. Заради обезценяването и за да обезпечат производствените си разходи, производителите на кафе са принудени да увеличат продажбите си.
Септемврийските  фючърси на кафето сорт арабика , търгувани на борсата в Ню Йорк достигнаха най-ниското си ниво от януари 2014 година, като се понижиха до 1,16 долара за фунт.
Освен състоянието на бразилския реал, другата причина за поевтиняването на кафето са очакваните добри добиви заради благоприятните климатични условия в Латинска Америка. Според Bloomberg прогнозираните от метеоролозите дъждове в най-важните производствени региони на Бразилия ще доведат до увеличаване на общите добиви от кафе от 45 на 48 млн. торби. Увеличение на реколтата от кафе се очаква и във торият по значимост производител на континента- Колумбия.

Бразилия се явява и един от най-големите производители на кафе сорт робуста. По данни на борсата в Ню Йорк фючърсите при този сорт кафе са поевтинели с 22,8% за година до 1557 долара за тон. 

От Международната организация по кафето (International Coffee Organisation) прогнозират още по-високо търсене на кафе. През 2020 година се очаква на международните пазари да се търгуват 176 млн. торби с кафе при 141 млн. торби в момента. 

Не поевтинява само кафето, понижават цените си  обаче и други аграрни продукти като зърното, и това според експерти е свързано не само със свръхпроизводството в световен мащаб, но и с натрупаните големи запаси.
Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) е достигнал най-ниското си ниво от 2008 година насам. Само през август 2015 година регистрираният спад е с 5,2% спрямо предходния месец. Индексът на ФАО се формира на базата на цените на пет основни продоволствени стоки на международните пазари- месо, зърно, млечни продукти, растителни масла и захар. На месечна база цените на някои от тези продукти са се понижили съответно при зърното (-7%), млечните продукти (-9%) и захарта (-10%).  От всички пет стоки само месото не регистрира поевтиняване през август, но на годишна база то е поевтиняло с 18%. Заради благоприятните климатични условия от ФАО повишиха последната си прогноза за зърнената реколта в света с 13,3 млн. тона до 2,54 млн. тона. Свръхпроизводство се наблюдава и в млечния сектор особено в Европа, където от април месец насам вече не действа квотната система. Това доведе до поевтиняване на млечните продукти с 30% за година.
Според Financial Times и още един индекс- този на закуската, в който се включват цените на пшеницата, свинско месо, мляко, кафе и портокалов сок също е стигнал до петгодишно дъно. 

Така в допълнение на кафето в споменатия индекс  закуска  се отчита спад и в цената на пшеницата с 23%, на захарта- 22%, свинското месо- с 16% и портокаловия сок с 10%. Причината за това е силният долар на международните пазари, което доведе до спад на експорта на аграрна продукция от САЩ. Освен това влияние върху цените на аграрната продукция оказа забавянето на икономическия ръст на китай, който се явява най-големият вносител на селскостопанска продукция в света. 

По данни на Международния съвет по зърното (IGC) крайните зърнени запаси в света са достигнали до 447 млн. тона, което представлява 29 годишен максимум. 

Мартин Иванов
По материали на Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар