Как икономиката на споделянето променя живота ни?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Обществото ни е изправено пред прелом. Можем да похапнем с непознат на вечеря, или да си разменяме непотребни дрехи. След като в продължение на десетилетия собствеността се издигаше в култ, вече май е дошло времето на нейното споделяне с другите. След като дълго време „Аз” беше по-важно от „Ние”, сега нещата вече се обръщат.
А Forever Now Festival в германската столица Берлин пък е мястото, където се срещат различни общности, готови да споделят живота си. „Проявата е нова, и ние сме в търсене на хора, които да се включат в споделянето и да допринесат за изграждането на нова културна структура”, казват те за „Дойче Веле”.

„Forever Now е фестивал за трансформация. Под трансформация разбираме грижливото разгръщане на потенциала на изкуството”, пишат организаторите в страницата си във Фейсбук.

Че търсенето на общности е нещо повече от прищявка за германците знае най-добре изследователката Кирстин Брюл, която отскоро  се занимава с изследването на тази нова тенденция за  „Института на бъдещето” във Франкфурт.  В резултат на това публикува изследването „Новата Ние-култура” (Die neue Wir-Kultur).  „Част от носителите на тази промяна са технологиите. Без тях преди не е било толкова лесно да се свържеш с някого. Другата причина е, че светът изисква от нас да се свързваме по между си, за да можем по-добре да намираме отговорите на различни въпроси, като например как едно предприятие посредством прилагането на иновации да продължи да се развива. В личния си живот ние също имаме нужда от други форми на организация”, смята тя. 

В последните години един нов вид икономика, известен като Share Economy придобива все по-голямо значение и превзема все повече области от живота ни. От това да споделиш  колата си с някого, който пътува в твоята посока, до това да споделиш жилището си с непознат.  Вече съществуват редица платформи като AirBnb, които предлагат например  подслон срещу минимално заплащане. Според нея всички предложения, в т . нар. Share Economy са част от  промяната в мисленето, и позволяват  на хората да оптимизират начина си на живот. 

Новото мислене на хората създава и нови възможности за работа. От 2009 година в Берлин се предлагат възможности за т.нар. Co-working, при което могат да се наемат  служители за гъвкава работа особено във финансовия сектор. Тази смесица от икономичност и обединение на общите усилия на хората добива все по-голяма популярност. При старта на инициативата най-голям интерес са проявили хора, търсещи по-гъвкави работни места. Впоследствие се установи, че те имат нужда от това да създадат една своеобразна общност от експерти, която да им позволи да създадат и нови социални контакти. 

Социалните контакти са водещи и при един проект, при който една общност  от хора се грижи за  градска градина в централната част на Берлин. Основател на проекта е Роберт Шарв, който го приема като възможност за обмен на идеи между хората,  основан на общи стойности и личностни взаймоотношения. Много от хората идват в тази градина не просто защото искат да са част от веригата от потребители, а чрез обмяна  на идеи да осъществят  комуникация по между си.  В търсенето  на подобен обмен се крие и желанието ни да намерим човечността в себе си. Дори можем да посрещнем с „Добре дошли” десетки хора които не познаваме, или не сме очаквали. Къде обаче са границите на тази нова култура? Според Кирстин Брюл е необходимо да се създадат критерии според които човек сам да прецени, дали може да е част от една общност или не. Нещо, с което учените тепърва трябва да се занимават, тъй като „Ние културата’ крие и някои опасности. Без значение дали с цел оптимизиране на ежедневието или търсене на близост и личностни отношения, тази нова култура обаче може да промени света ни.

Мартин Иванов
По материали от „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар