Млекопреработватели се надяват на скорошна стабилизация на пазара

Rate this post

Цените на млечните продукти стигнаха най-доброто си ниво от април

Цените на основните млечни продукти на платформата Global Dairy Trade стигнаха най-високото си ниво от април месец насам. Средният ценови индекс при последния търг от 15.09 се повиши с 16,5% до 2 568 долара за тон. На плюс са цените на всички млечни продукти, като най-голямо повишение от 20,6% и 17% регистрираха пълномасленото и обезмасленото мляко, които се продаваха при 2 495 и 1 992 долара за тон. Другите основни продукти- маслото и сиренето „Чедър” отчетоха повишение с 13,3 и 10,7% до 3 108 и 3 206 долара за тон.
Новото повишение на цените вдъхва надежди особено у големите производители като новозеландската Fonterra, въпреки вялото предлагане. Цените тръгнаха нагоре, след като от най-големия преработвател съкратиха обема на предлаганата през август продукция с цел да се спре падането на цените. Това пише UkrAgroConsult. Според анализаторите от AgriHQ това увеличение на цените което  е най-високото за последните пет години, е надвишило очакванията им, и те не изключиха възможността за стабилизиране на пазара до края на годината.

Промените в климата дадоха тласък на пазара

Анализаторите считат, че  засушаването през лятото  е дало известен тласък на пазара, тъй като е спомогнало за активизиране на търговията. Повечето участници на пазара знаят, че при подобни условия следва забавяне в темпа на производство на мляко в Нова Зеландия, и затова бързат да си набавят достатъчно количества суровина, коментираха те. 

Както е известно след като през 2013 година цените на млякото достигнаха рекордно високи стойности, последва спад заради свръхпроизводството в глобален мащаб и забавянето в растежа на икономиката на Китай, който е основен вносител на сухо мляко в света.

Ръст на цените и в Германия
 
И германските млекопреработватели през септември изкупуват млякото на най-високите цени от 2014 година насам, показва проучване на пазара, направено от специализирания портал agrarheute.com. В течение на последните 12 месеца изкупните цени на повечето преработватели в провинция Долна Саксония например  са се понижили с 10 цента. В момента средната изкупна цена за мляко със стандартна масленост от 4,2% е около 37 цента за килограм. 

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар