Лопушанския манастир

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Ако пътувате за Белоградчик, не пропускайте  непременно да посетите едно дивно красиво местенце, изпълнено с много смирение и носещо спокойствие на онези, решили да го потърсят и чудеса на тези, които вярват в тях. „Стига човек да вярва, те се случват и в днешно време”, каза ми Ванина, таксидиот в манастира, показвайки ми чудотворната икона на Св. Богородица. 
Съществува вярване, че в манастира помощ намират всички бездетни двойки. Дори преди Великден върху един от килимите се появили две детски ръчички.
Тя е влязла в ролята на монасите от древността, пътуващи и събиращи дарения за манастирите. А манастирът има нужда от средства за да бъде поправен и укрепен покривът, под който се намира безценния иконостас не загубил блясъка си и днес – дело на племениците на Захари Зографски Николай и Станислав Доспевски.  Тяхно дело е и икона на Исус Христос, при която е използвана пропорцията  на златното сечение въведена от Леонардо Давинчи.  Манастирът е възстановен в средата на 19-и век от трима монаси. Църквата на манастира представлява умалено копие на тази в Рилската света обител, и е дело на основоположника на Славинската строителна школа- майстор Лало.
 

Интересното е, че той  пътува два пъти до Рилския манастир за да снеме пропорциите на храма, като последния път го изобразява с върбови клонки. .
Игумен в манастира е отец Христодул, като освен него в обителта има още един монах. Отец Христодул е толкова сладкодумен, че беседата му за историята на манастира продължи почти час. Самият той си е поставил мисията за канонизиране на жертвите от Чипровското въстание от 1688 година. Досега обаче нито техния брой, нито имената на повечето от тях са известни. Затова той е организирал специална научна експедиция за издирване на документи, в които да се споменават имената им. В манастира се намира една от костниците с част от техните останки. 

Особено красив е манастирският двор с огромните дървета, където през тази година няколко деца са провели пленер по изобразително изкуство. В манастира са предприели и една интересна инициатива „Монах за един ден”, чиято цел е всеки желаещ само за ден да се запознае с живота на монасите.  За кратко време тя набрала голяма популярност, въпреки че по-консервативните представители на духовенството не я приели толкова радушно. За всеки дошъл до тук пък спокойствие и тишина може да предложи наблизо намиращият се комплекс „Под чинара”. 


Мартин Иванов

 
Сметка за дарения за манастира:
 
Интернешънъл Асет Банк клон Монтана
 В полза на Лопушански манастир Св. Йоан Предтеча
BG  IABGBGSF 1719010936300

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар