В царството на омлетите

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Едва ли всеки от вас може да си забърка омлет за 1000 долара с хайвер и омари, или да похапме съветски омлет. А сигурно и не знаете, че на 9-ти октомври се празнува Международния ден на яйцето. Електронното издание на Gazeta.ru обаче ни потапя в царството на омлетите, и това, как се приготвят бъркани яйца в различни краища на света. 

Италиански омлет

Или наречен още фритата. За неговото приготовление важи правилото, че може да използвате продукти, с които разполагате в хладилника, но е задължително те да са сухи. Само яйцата разбира се трябва да са в течно състояние. И ако искате да добавите домати, то трябва максимално да ги изтискате за да спазите правилото. В общи линии италианците никак не обичат течностите. Така трябва да направите и със сиренето и всички останали продукти съдържащи известно количество течности. За нас може би това изглежда като издевателство върху витамините, но за италианците е нещо нормално. 

Омлет по испански

 
Този омлет е известен като тортиля. Най важното в нея са доматите и печените картофи. Всичко останало може да добавите съобразно вкуса ви, или това, което имате в хладилника. Другото което трябва да спазите е да приготвите тортилята не с олио, а със зехтин. На испанската тортиля наподобява известният Денвърски омлет. Просто някой испанец е пренесъл рецептата зад Океана. 

Японски омлет

Нарича се „омурайсу” или „омусоба”, и в него централна роля не е отделена на яйцата, а на ориза и юфката, които в Страната на изгряващото слънце пържат с яйца  и освен това задължително добавят месо или някакви морски продукти. И за да не изглежда много тежко, най-накрая трябва да се залее с кетчуп или доматено пюре.
 

Омлет по тайландски

  Бъркани яйца за смелчаци, защото тайландците обожават своя омлет и смятат, че могат да го направят по най-добрия начин. За нас европейците обаче съчетанието между яйца и рибен сос може да се окаже непреодолимо препятствие. Като цяло този рибен омлет е доста популярен в цяла Азия, и е твърде вероятно да сте го пробвали някога, но като непознавачи на азиатската кухня да не сте разбрали какво е в действителност. Освен това рибният сос е с такава остра миризма, че тя може да се усети дори след седмица. 

Ако все пак искате да експериментирате с приготвянето на тайландски омлет вкъщи, го направете без да се любувате на уханията от рибения сос. Просто сложете малко в яйцата и бързо разбъркайте. 

Омлет… за 1 000 долараю

Това е един изключителен омлет, от чието кодирано име едва ли бихте разбрали нещо. Как иначе бихте харесали бъркани яйца от Манхатън съдържащи  300 грама черен хайвер, омар и малки трюфели. Продукти които едва ли може да си представите как могат да се смесят, защото всички те са с достатъчно силен аромат, че могат да си пречат. Така че ако трябва да сме честни те не са избрани заради това, а защото просто това са най-скъпите бъркани яйца в света, чиято стойност може да достигне до 1000 долара.

Омлет на пара
 
След като прегледахме един омлет, който не би бил по джоба на всеки, е време да обърнем внимание и на по-редовите чревогодници. Или тези които са носталгично настроени и когато го приготвят, в главата им изникват спомени от детските им години. Навремето в Съветския съюз децата се деляха на две- такива които мразеха омлета на пара, и такива, за които бърканите яйца са сред любимите им храни.  Ако и вие си падате по тях, ето рецептата. 

Тайните на това ястие са две- към яйцата да добавите мляко и да ги разбиете с миксер докато на повърхността не се появи пяна. След това сместта да се постави в тиган с настъргано масло, и да го поставите в тенджера под налягане. 

Мартин Иванов
По материали на Gazeta.ru

Снимки: Gazeta.ru
 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар