Цените на млякото продължават да вървят нагоре

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Обезмасленото мляко стигна осем месечен връх на Global Dairy Trade

След като през миналия месец цените на млякото на международните пазари стигнаха най-високите си стойности от април насам, в началото на октомври продължава възходящата тенденция. Това показват и данните от проведения на 6 октомври търг на електронната платформа Global Dairy Trade. Всички основни млечни продукти с изключение на маслото приключиха търговията на плюс, като най-голямо повишение отчетоха обезмасленото и пълномасленото мляко. Ценовият индекс се повиши с 9,9 пункта до 2 834 долара. 

Пълномасленото мляко поскъпна с 12,9% до 2 824 долара за тон. За сравнение преди месец контрактите му се търгуваха при 2078 долара за тон. Така те надминаха цената си от октомври 2014 година, когато се продаваха при 2502 долара за тон, показва справката в страницата на електронната платформа.
Обезмасленото мляко достигна нов осем месечен връх, като при последния търг повиши цената си с 13,4% до 2 267 долара за тон. За сравнение в началото на септември то се е продавало при 1698 долара за тон.
Контрактите на маслото се понижиха незначително с 2,3 пункта до 3037 долара за тон. В началото на септември то се е търгувало при 2746 долара за тон.
Минимално повишение регистрира и сиренето „Чедър”, което се повиши с  0,5% до 3234 долара за тон. Преди месец то се продаваше при 2913 долара за тон. Най-висока цена контрактите му отбелязаха в средата на февруари, когато достигнаха 3377 долара за тон. 

За повишаването на цените на млечните продукти потвърдиха и от най-големия преработвател  на мляко в света- новозеландската Fonterra. За сметка на по-високите цени се наблюдава спад на изтъргуваните количества, информира специализираният портал UkrAgroConsult. Причина за това е феноменът Ел Ниньо, който може да доведе до спад в производството на мляко в Нова Зеландия. Анализаторите  очакват, че с оглед на сезонното затишие в производството на мляко в Европа, цените на международните пазари ще продължат да вървят нагоре. В същото време в момента се наблюдава пик в импорта на мляко в Китай, което също може да подпомогне възходящия курс на цените. Както е известно страната е най-големия пазар за млякото, произведено в Нова Зеландия, и е един от факторите при определяне цените на международния пазар. 

Обемът на предложените на електронната платформа Global Dairy Trade количества млечни продукти е спаднал с 2% в сравнение с последната борсова сесия преди две седмици. 

От Fonterra продължават да анализират ситуацията на пазара и да предприемат мерки за намаляване на загубите. Така предстои да бъдат съкратени още 227 човека с което общото количество на съкращенията ще надмине 4% от 16 000 служители, с които разполага компанията в цял свят. 

31 цента средна изкупна цена на млякото в Европа

 
Средната изкупна цена на млякото, предлагана от най-големите европейски преработватели през август е отбелязала  минимално увеличение до 30,9 цента за килограм, информира agrarheute.com. Това е с 0,07 цента повече в сравнение с предходния месец. Това показва традиционното проучване на Холандския селски съюз, обхващащо 16 от най-големите мандри в ЕС . За основа на изчисляването на средната изкупна цена служи мляко за суровина със стандартна масленост от 4,2%.
Принос за повишаването на изкупните цени в Европа имат най-вече френските млекопреработватели, при които се наблюдава повишение на цените на млякото с между 1,1 и 3,1%. Повечето преработватели обаче са оставили цените си без промяна. Най-висока изкупна цена от почти 40 евроцента за килограм  плаща финландски млекопреработвател, а най-ниска изкупна цена предлага мандра от Холандия- 24,19 цента за килограм. Разликата между най-високата и най-ниската цена е 15,5 цента.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар