Сладко по стари рецепти на бабината печка правят в село Превала

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Две жени от Превала създават устойчив бизнес, с който подпомагат запазването на биологичното разнообразие

Закътано в предпланинската част на Балкана село Превала не дава много възможности за препитание на местните хора , и затова както и на други места повечето му жители са все възрастни. Повечето от хората в трудоспособна възраст до 2010 година са  работили в оръжейния завод в село Горни Лом остават без работа.
Една от тях е и Мая Ангелова. Тя обаче не остава дълго без работа, а къде на шега, къде на сериозно започва да обработва горски плодове, които в района са в изобилие и да прави вкусни сладка и мармалади от ягоди, къпини, малини, боровинки и всички дарове на природата, които се срещат в изобилие в района. За кратко интересът към произвежданото от нея сладко толкова се засилил, че се наложило да се вземе сградата на бившата хлебопекарна в селото. С финансовата подкрепа на българошвейцарския проект „За Балкана и хората” превръща изоставената сграда в малък център за преработка на горски плодове. 
Така заедно с Марияна Тодорова създава фирмата „”Синевка”.  Започнали с участие в местно изложение по покана на местната инициативна група (МИГ). „Хората много ни харесаха. Показахме сладката си така, както си ги правим вкъщи, само им сложихме по-хубави капачки които си останаха и до днес”, разказва Мая.  Следва изложение в София, а след това и в други части на страната.

 „Започнахме малко по малко, от град на град”, признава тя. Проектът им е одобрен  от програмата „За Балкана и хората”,благодарение на който изграждат малкото си производство. Мая признава, че реализацията на начинанието не е била никак лесна, и е била свързана с много тичане, но въпреки  „бюрократщината” успели. Регистрирали се и по наредбата за директните продажби. Сега вече всички са доволни и двете жени намират подкрепа както от местните институции, така и от Агенцията по храните. 

В центъра са направили и малко магазинче, в което предлагат освен сладка от горски плодове, билки, домашна лютеница и изключително красиви ръчно изработени сувенири.  Освен от диви плодове  са започнали производство на сладка и мармалади от градински такива, като разчитат на познати с малки овощни градини, които гарантирано могат да им предложат качествена продукция.
В близко бъдеще имат намерение да предлагат и млечни продукти от региона, но за сега фермерите, имащи право да извършват директни продажби тук са много малко.  Освен в магазинчето сладката им могат да бъдат намерени и в София, на пазара в „Борово”. както и по време на традиционни празници като тези на сливата и на меда. Годишно производството им възлиза на 10 000 -13 000 бурканчета сладко. В кампанията по бране на горските плодове се включват всички роднини. До декември остава да приключи събирането на шипките. Те  могат да се съхраняват по-дълго,  и затова през зимата произвеждат основно мармалад от шипки. 

Имат всичко необходимо-две ръце, няколко тави и няколко печки

Двете жени могат безпроблемно да контролират огъня в тях , защото са израснали с печките на дърва. Това е всичко, което имат в наличност, освен желанието да предлагат  вкусна и природосъобразна храна. Когато трръгвали, хората  ги питали къде са машините ви? „Доволни и горди сме от направеното, защото повечето ни съселяни не скриват задоволството си, че най-накрая и тук има нещо ново”, казва Траяна.  Продукцията им по думите и се радва на голям интерес. Имат много приятели, които им помагат и за дизайна на етикетите. Предлагат и мед от село Меляне. Сред билките най-търсени са боровите връхчета и глухарчетата, които помагат при бронхити, и засилват имунната система. Двете жени приготвят сладки консистенции от тях, наподобяващи мед. Засега те не могат да си възвърнат поне част от вложените инвестиции, но се надяват, че с упорита работа следващата година да излязат на печалба. А когато правиш нещо с много желание и любов, рано или късно ще стане.

Мартин Иванов 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар