За билките с любов

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post


Страната ни е известна с многообразието си от билки, но малцина познават истинските им свойства

Сред все повечето фермери на пазара не само със своята словоохотливост, но и с богати познания впечатление прави едно семейство предлагащо най-различни тинктури, съдържащи богат букет от билки. Павлин Петров толкова увлекателно разказва за различните билки, че човек може да си помисли, че в царството на билките няма нищо непознато за него. „Четем непрекъснато и обогатяваме знанията си”, добавя и неговата съпруга, която ми показва какво съдържат някои видове от добавките.
„Информацията за голяма част от билките, ползвана в медицината е събирана още от дедите ни”, добавя Павлин. Още по времето на социализма от 60-те до средата на 70-те години по партийно поръчение е направен химичен анализ на всички съществуващи у нас билки, като са извлечени  полезните им съставки. От там по думите му тръгва и съвременната фармация. За това колко търсени са билките свидетелства и една клиентка, която докато си говорим търси илач за мазане против настинка.

В стремежа си да се излекуваме по-бързо сме забравили за много от лечебните билки 

  „Има много хубави стари книги, а химичните анализи и състава на повечето билки са добре известни, но сме се потопили в бързото лечение, и сме забравили всички тези неща”, смята той. Според него  с билките човек трябва да се лекува малко по-дълго. За да има траен ефект лечението трябва да е между 3 и 6 месеца. И дава пример със своята майка, която е лекувана с уж съвременни медикаменти в Гърция, които обаче са дали  50% страничен ефект. При билковите лекарства обаче няма негативни странични ефекти. Ако има ефекти, те са само положителни, защото ако човек пие например билки за пречистване на черния дроб, от тях може да му мине главата. Причината е , че в дадена билка има голям букет от вещества, докато в обичайните медикаменти е изолирано само едно, което ако  не е балансирано с други както при билките причинява странични ефекти като обриви в лигавицата, задушаване, или отлагане на различни вещества в костите, които впоследствие предизвикват възпаление на ставите. Заради бизнеса според Павлин достъпа на човек до голяма част от подобна  информация се ограничава. 

Съставките които предлага на пазара се извличат със спирт, чиято концентрация  зависи от вида на тинктурите. „Ако трябва да се извлече т.нар клеева тинктура, се изисква по-висока концентрация на спирт, при други билки е с по-ниска концентрация”, дава пример той. Зависи също дали в състава на тинктурите се използват съставки от  плодове, цветове  или корени от билките. Това определя каква да е концентрацията на спирта, който у нас се прави от житни култури. Големият проблем според него е акциза от 12 лева на литър спирт  , върху който се плаща и ДДС.
Въпреки че веществата от билките се извличат с помощта на спирт на житна основа, процесът на ферментация е такъв, че след това в тинктурите не остават следи от глутен, и те могат да се използват и от хора с непоносимост към тази съставка. Технологията на извличане е такава, че не позволява развитието на каквито и да е микроорганизми. Всички продукти се сертифицират, както и спирта, който се влага в различни области. Има различни видове спирт, като някои са предназначени за хранителната индустрия. 

Лекарите бавно започват да преоткриват билките
Повечето лекари според Павлин постепенно започват да преоткриват билките, изправени пред невъзможността да помогнат на пациентите си с традиционните лекарства. Някои от тях все още подкрепят твърдо съвременните лекарства, но други при които „съвестта заговаря”, търсят алтернатива, и дори внасят продукти на билкова основа от чужбина. 

Зъболекари ползват упойващи вещества със съставки от карамфил

Някои от билките като карамфила внасят от Азия. Той се използва най-често при тинктури които лекуват наранявания на устната кухина. Карамфила има свиващ ефект, който може да помогне например при възпалени венци. Голяма част от упойките ползвани от зъболекарите съдържат подобно вещество със свиващ ефект, извлечено от карамфила. Това са неща, които хората имащи интерес откриват случайно. Как една подправка може да има и подобен ефект. Всичко зависи от дозата и комбинацията в която  се ползват билките. Павлин е привърженик на използването на български билки. 

Непознатите свойства на гъбите

В последно време Павлин все повече се интересува от лечебните свойства на гъбите, като малцина знаят за тях. Те по нищо не отстъпват на масово разпространяваните японски и китайски гъби като рейши и шейтаки. Подвластни на тези тенденции напоследък все повече производители започнаха да култивират тези екзотични видове гъби. Унас обаче има богато разнообразие от гъби, но някои видове са много редки като гъба чага. Това е дървесна гъба, с много полезни свойства при лечение на рак. Лидер в производството и износа на този вид гъби е Русия, а причината за това е, че там има големи масиви с брезови гори. Брезата е един от най-податливите дървесни видове, който се напада от този вид паразитна гъба. В България обаче имало според него още два вида подобни гъби с много по-силен ефект. Той планира да включи и съставки от гъби в билковите тинктури, тъй като помагат при различни видове рак  на черния дроб, на гърдата и др. . Голяма част от ядливите гъби като манатарката, печурката и челадинката също имат лечебни свойства основно при лечение на автоимунни заболявания и повишаване на имунитета. Изследванията показват, че     дори в изсушено състояние гъбите запазват полезните си съставки.

2015-та – година на жълтия кантарион

Тази година се е оказала много силна за една широко използвана билка като жълтия кантарион. Подобно на много от растенията и овощните дървета, и при билките има силни и слаби години. Според Павлин това е свързано с някаква цикличност в годините. Старите баби и знахари са вярвали, че от каквото хората имат повече нужда, това се ражда в изобилие на полето. Природата сама се грижи за здравето ни. Ако сме имали по-голяма потребност от жълт кантарион, това означава, че той ще е в изобилие. 

В момента Павлин работи основно с проверени доставчици на билки от Родопите, като много често ходи и сам да бере билки от екологично чисти места. Интерес към билковите тинктури вече има и от чужбина. Повечето производители на подобни продукти у нас обаче  заради високите данъци и свития пазар предпочитат основно да предлагат продукцията си в чужбина. 

Мартин Иванов 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар