Теодор Пушкаров – пчелар по призвание

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Стига човек да не е лаком, пчеларството може да е един добър поминък

img_20151009_104812-2Понякога за да си успешен пчелар, трябва да ти идва отвътре, и да приемаш заниманието с пчелите не просто като бизнес, или начин на изхранване, а като призвание. С любов и огромно желание 26-годишният Теодор Пушкаров отглежда  150 кошера в малкото планинско селце Меляне. Той е потомствен пчелар, и започва да се занимава от 2002 година, като шест години по-късно отглеждането на пчели за него се превръща от хоби в професия, която вече е подплатена с академично образование от Аграрния университет в Пловдив. Наследява занаята от дядо си.  С финансовата помощ на проекта „За Балкана и хората” Теодор изгражда модерно помещение за преработка на добития мед.  „Ходим на пазари и специални изложения, тук таме по някое магазинче”, отговаря Теодор на въпрос, къде намира реализация на продукцията си. Като цяло според него обаче продажбата на мед е трудно нещо, но всяко начало е така. Продава част от меда на едро.

Болестите- проблем на пчеларите
 
За разлика от други свои колеги Теодор не среща проблем с болестите по пчелите. Според него това си зависи от  самите пчелари. Проблемът с измирането на пчелите заради влияние на климата според него е създаден изкуствено. „Смъртност има единствено заради пръскания по полетата, и то само при отглеждане на рапицата”, смята той. Само тази култура се пръска по време на цъфтеж. За Теодор 2015 година е тръгнала добре, но жегите през лятото и засушаването са оказали негативно влияние. „Основната паша за пчелите в района е акация, липа, и ливадни растения като детелината”, допълва Теодор.

На самия пчелин е засадил близо 170 дръвчета акация и липа, но признава, че това за него е по-скоро хоби. За да има ефект трябва да се засадят например към 100 декара с липа.

Добивите от мед- между 50 и 60 килограма от кошер
 
Средните добиви от мед годишно Теодор оценява на около 50-60 килограма от кошер. „Имало е години и с по три или дори четири кампании. Сега обаче не е така”, казва той. Обяснява го с цикличността на пчеларските години, като в период на една две години се наблюдават добри добиви, после идват една-две лоши такива.


С европейски пари стойността на един кошер намалява на половина
 
Теодор не пропуска възможността да кандидатства за подпомагане по европейските програми. Счита, че няма по-хубаво от това. „Реално така стойността на един кошер се намалява с 50-60%. Една пчела-майка ако ти струва 20 лева, през програмата цената и пада на 5 лева”, аргументира се Теодор.

Отглеждането на пчели се оказва рисково и поради наличието на кражби. Пчеларят признава, че през 2008 година от пчелина му са откраднати 11 кошера. Въпреки че програмата за пчеларите е добра, Теодор не спестява критиките си към държавата и смята, че тя трябва да обърне малко по-голямо внимание на пчеларите. Особено малко- само по 3 лева на кошер е помощта отпускана по de minimis (държавна помощ за справяне с неблагоприятните климатични условия).

Заради предстоящо дипломиране Теодор признава, че малко е закъснял със зазимяването на пчелина. Не скрива обаче, че образованието му е дало друг поглед върху пчеларството. Той  вече се чувства изморен да кандидатства по различни европейски програми, защото когато се зададе нов прием „спираш един месец работата по пчелина, ставаш счетоводител, и се занимаваш само с това”.
В ежедневната си работа Теодор върши всичко сам, като само при ваденето на меда получава помощ от съпругата си. „Имам такава максима по-добре 50 кг мед от 150 кошера, отколкото 20 кг от 300 кошера”, казва пчеларят. За сега не планира да практикува подвижно пчеларство. Цената на меда се запазва еднаква на едро и дребно, като през тази година не е имало повишение. През 2015  година е изкарал около 5 тона мед. Счита че ако човек не е лаком, пчеларството може да е един добър поминък.

И най-лошия мед е по-добър от най-добрата захар

Доказано е че медът може да се съхрани в продължение на години, но с течение на времето губи част от качествата си. И най-лошия мед според Теодор обаче е по-добър от най-добрата захар, и всички видове сокове съдържащи различни плодови захари. Медът е добре да се консумира разтворен в мляко, вода или чай, тъй като се усвоява по-пълноценно. Ако се приема директно, то организма усвоява само до 40% от полезните в него вещества. Ако се разтвори във вода се усвояват до 80% от веществата. Ако човек приема по около 200 грама мед дневно, е добре да се прави почивка на всеки месец, съветва пчеларят. Според него е мит, че истинския мед непременно трябва да се захаросва. Този процес зависи от съдържанието на фруктоза и глюкоза, но ако е чист например акациевия мед може да изкара три-четири години без да се захароса. „Имам полифлорен мед от миналата година, който още не се е захаросал”, признава Теодор. Разликата между нектарния и мановия мед е в Ph-то, при първия то е 4,2-4,3, а при втория 6,7-6,8. Въпреки че е изучил из основи пчеларството Теодор признава, че все още има тайни за него, които предстои да открива.

Мартин иванов

Loading Facebook Comments ...

Один комментарий для “Теодор Пушкаров – пчелар по призвание

Вашият коментар