Когато дойде време за греяното вино

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

4 класически рецепти за глинтвайн

Със застудяването все повече хора се замислят как да се стоплят в мрачните вечери, а какво по-добро решение от това  освен греяното вино. Електронното издание на Gazeta.ru предлага четири начина как да си приготвите елексир не само за душата, но и за тялото, който да ви помогне да преодолеете студа и да се отпуснете.


Класическо греяно вино

 
Всички знаят, че греяното вино наричано  глинтвайн е древна напитка, още от древноримски времена. Малцина обаче знаят, че някога виното с подправки и плодове, приготвяно от римляните далеч не е било горещо. Такова започнали да го приготвят по-късно скандинавците, довеждайки напитката до съвършенство. Както и тогава, така иднес се счита, че греяното вино помага при простуда и белодробни заболявания. Чаша глинтвайн може да спре и сухата кашлица. Правилата за приготовлението на греяно вино не са нито много, нито сложни. Основното е почти винаги да използвате сухи или полусухи червени вина. За целта са подходящи всички смеси,, които се продават  в масовите супермаркети. Не се притеснявайте, няма да ви се разсърдят нито римските, нито скандинавските.богове.  Може да прибавите малко карамфил, кореандър, канела и бахар. Сред най-предпочитаните плодове са ябълките, червените боровинки и портокалите. Това не означава, че трябва да се ограничавате само до тяхното използване.  Може да добавите каквото решите. Например любителите на сладко могат да прибавят 2-3 лъжици захар. Е, в класическия вариант на глинтвайн няма захар, но вие все пак го правите за да си доставите удоволствие на самие вас, а не на римляните. Начинът на приготвяне ви е добре известен- заливате всичко с хладка вода, оставате го да кипне, и после добавяте виното. Знанията ви относно греяното вино в никакъв случай не са някакъв мит, но вие може да го направите и като сварите виното. Тогава ще  получите една по-мека и ароматна напитка. 

Греяно вино по руски с  джинжифил и градински чай
 
Не мислете, че руският вариант на греяно вино е някакъв вид мода, подобно на руското суши например. Просто руснаците наричат глинтвайн своята напитка съставена от вода, мед и различни видове подправки. Както сами разбирате главната съставка в нея не е виното, а медът. Днес тази напитка се приготвя дори в традиционните руски самовари. Тя  може да е със или без алкохол. Главното правило което трябва да следвате е, не да смесвате всичко с меда, а да го добавите най-накрая. Типични за руския глинтвайн са подправки като джинджифил, градински чай и дафинов лист. Може да експериментирате с добавянето на всякакъв алкохол като ром например, но класическата рецепта е с червено сухо вино. 

Греяно бяло  вино със стафиди и ром 
 
Ето една полезна рецепта за всички онези, които с тъга са установили, че в хладилника има само бутилка бяло вино. Не се отчайвайте, защото и то може да се пие греяно. Начина на приготвяне е почти същия както при класическия глинтвайн. Би било хубаво да се добави половин лимон, десетина супени лъжици стафиди и бял ром в съотношение едно към три спрямо виното. И още нещо трябва много внимателно да приготвите бялото греяно вино. Този вид глинтвайн трябва да се поднася и пие горещ, изстине ли няма да се харесва вече на никого.
 
Глинтвайн по немски
 
Зимата в Германия не е особено топла, ето защо както знаете немците също има какво да предложат. Техният вариант на глинтвайн се приготвя само и единствено със сухо вино. Друга особеност тук е, че ако за останалите вариации на глинтвайн е необходима само по една пръчка канела, то в този се слагат цели три. И въобще не съжалявайте, защото германското греяно вино е известно със своята плътност, мекота и аромат. Може да добавите и коняк в съотношение едно към четири. Половин  лимон или портокал ще придадат известна сладост на напитката. Опиянението след чаша немско греяно вино е бързо и незабавно, но нали в края на крайщата то именно липсваше. 

Мартин Иванов 
 
По материали на Gazeta.ru
Снимка: Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар