Ориндж Гардън – една от перлите в короната на изба Боровица

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Изискани вина за изтънчени вкусове произвежда някога изоставената изба

 Някога край село Брестовица се е произвеждало вино  към кооперация „Новоселска гъмза”. Днес районът отново доказва, че може да дава не само хубаво и качествено грозде, но и вина с изискан вкус и аромат, способни да задоволят и най изтънчения вкус. 

„Избата е работила до 1980 година, след което в продължение на 35 години тук не е стъпвал никой”, разказва техноложката Адриана Среброва, която произвежда вино в региона от 15-16 години. През 2006 година закупуват изоставената изба, и я връщат към живот.
Сега тя изглежда изключително кокетна и модерна. „Оказа се, че след 35 години сега сме на едно изключително, магично и уникално място”, не скрива радостта си тя. Почвата тук е не само плодородна, но богата на желязо, а това според нея много помага на лозовите насаждения да задържат корените си в земята. В това се крие и ключът към запазване на баланса във вината. А когато всички съставки  в едно вино от фенолите през Ph до фенините и киселините са балансирани, продуктът трябва да е перфектен.

“Никой не казва, че това са най-добрите вина, но те са уникални и забележителни.  Те са много отличителни”, категорична е Адриана Среброва.  И в занаят като винарството това е много важно.  И едно от тези уникални вина е Гранд Ориндж    , което е с цвят на коняка, много леко и ароматно. Причината за особения му цвят са дължи на жълтеникавата почва богата на варовик. Това е единственото подобно вино произвеждано в България, като 80% от него отива за износ. 

Произвеждат 5 различни вина Гъмза
 
Някога популярен, днес сортът Гъмза сякаш е забравен у нас. Затова пък Унгария го превръща в национален сорт.  В началото през далечната 1998 година в изба Боровица дори изпитвали трудност с изкупуването на Гъмза от местните производители, тъй като хората нямали практиката за подборно  бране на лозята. Наложило се да вдигнат изкупната цена за тези от лозарите, които се навили да практикуват подборно прибиране на реколтата. 

Днес в изба „Боровица” правят цели 5 вида вино от гъмза. „Изкупуваме Гъмза от 5 производители в региона, и тъй като го гледат по различен начин, и ние произвеждаме 5 вида вина”, обяснява Адриана Среброва. Едно от вината например се казва Гъмза Блек пак, тъй като стопанинът и до сега отказва да бере гроздето в щайги, а ползва черни чували. Тя не скрива огорчението си, че повечето специалисти у нас вече са забравили за този сорт грозде. Количествата грозде са ограничени, и затова  произвеждат между 1500 и 2000 бутилки Гъмза от производител. 

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар