Шест причини за да загърбите офиса

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Повечето хора предпочитат свободата даваща гъвкавата работа, без да е необходимо да са затворени като в кафез в някой фирмен офис. Появяват се и все повече възможности за подобна работа като Clickworking полагащи основите на една нова споделена икономика. Ако и на вас ви е писнало всеки ден да ходите в офиса, вижте кои са най-често срещаните причини за това. 


1.    Седенето на едно място

 
Това че седенето на едно място по цял ден е вредно, го знае всеки, но еволюционния биолог Оливия Джъдсон както и някои нейни колеги предимно лекари смятат, че това е не само вредно, но може и да ви убие. Дори и ако предположим, че всеки ден спортувате, рискът да развиете костни заболявания, рак,диабет или затлъстяване е доста по-голям от този при човек, който не стои затворен по осем часа на ден. И ако точно в този момент искате да зарежете работата в офиса не е необходимо да я замените с целодневна почивка на стола. Може като за начало на всеки 40 минути да ставате и да се поразтъпчете- да отидете за чай, или до колегата ви, който седи най-далеч от вас. И дори да нямате причина- просто ставайте. Не мислете, че разхождайки се ще ви помислят за странни. Не вие, а другите са такива. 

2.    Карат ви да участвате в тиймбилдинг

 
Учени от университета в Ню Йорк са достигнали до интересно заключение. Колкото повече компаниите правят тиймбилдинги, съвместни упражнения и други подобни с които да накарат служителите да заобичат работата си, толкова по-нещастни се чувстват те. Оказва се че тези съвременни нововъведения карат хората все повече да се замислят за недостатъците на своята работа. И обратното- колкото по-малко време човек прекарва в офиса, толкова по-силно ще му хареса това което върши, и ще се чувства по-щастлив. 

3.    Лошият въздух в офиса
 
Още един недостатък на работата в офиса -лошият въздух. На първо място вследствие на климатиците, въздухът в офисите е с до 100 пъти по-сух отколкото навън. Това може да доведе до увеличаване на хроничните заболявания, и до обмяна с колегите на всякакви бактерии и други вредни частици летящи в спарения въздух.  Очевидно решението е да се отвори прозорецът, но при наличие на климатик това не винаги е възможно, защото ще разпали вечната война между тези, които искат да подишат свеж въздух, и онези на които ще им е студено. Да не говорим за онези от нас, които работят в така наречените отворени офиси, в които ще трябват най-малко пет минути за да стигнете до прозореца. 

4.    Седите близо до копирна техника

Физици от Технологичния университет в Куинсленд под ръководството на Лидия Моравска са провели интересно изследване, след което достигнали до извода, че концентрацията на вредни вещества във въздуха в стаи, където се намира подобна техника надвишава средно с 10 пъти концентрацията им във въздуха на улицата. Работата е в това, че някои видове принтери изпускат озон, различни диоксиди и частици боя. Това може да доведе до различни белодробни заболявания. Ето защо стойте по-далеч от всякаква копирна техника. 

5.    Работите като мраечица
 
Според изследване публикувано наскоро в European Heart Journal хората работещи по 10 и повече часа, а когато сте в офиса, рядко може да се ограничите до осем часово работно време, рискът от инфаркт се увеличава на 60%. И дори регулярните занимания със спорт не биха ви помогнали да намалите този риск. Може би някой би опонирал, че и безработицата не е решение, но да не изпадаме в крайности. Просто решете дали искате да живеете за да работите, или обратното- да работите за да живеете. И не забравяйте, че в края на жизнения си път никой не съжалява, че не е работил достатъчно усърдно. 

6.    Скучно ви е

Специалисти от University College Лондон са достигнали до заключението, че скуката в офиса може да е пагубна. Знаете че имам моменти когато няма работа, но сте длъжни да стоите скучаейки в офиса, и в подобни моменти дори и социалните мрежи не помагат. А понякога, и то доста често самата работа е толкова скучна и еднообразна, че човек нито се чувства щастлив, нито удовлетворен. Като цяло всички тези неща според учените могат да се отразят негативно на продължителността на живота ви. Колкото повече скучаете, толкова по-малко ще живеете. Така че променете живота си, хващайте лаптопа и започнете да творите мобилно, някъде навън сред дърветата в парковете например. Съвременните технологии в повечето случаи позволяват това. 

Мартин Иванов

По материали на Gazeta.ru
Снимка: Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар