Пътят на храните показват в интерактивен британски музей

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Виждали ли сте пътя на храните, и искало ли ви се е наистина поне веднъж да преминете през облак от алкохолни изпарения? Ако отговорът е Да, то мястото, където може да осъществите мечтата си е Британският музей на храните. Защото той не изглежда като всеки традиционен музей. По стените може например да разгледате богата колекция от рисунки на типични британски ястия.  Видеоинсталация в която се използва камера от медицината прави посетителите съпричастни на пътя на храната в човешкия организъм.
Основан е от  англичаните  Сам Бомпас и Хенри Пар. Двамата  които са добили  известност със необичайните си акции на тема храни искат и музеят им да изглежда също толкова необичаен. „Намирам идеята за класически музей в който всеки може да остане на спокойствие с различни паметници и произведения на изкуството за доста остаряла. Тук не става дума за това да гледате различни експонати или да наблюдавате хората които идват. В нашия музей човек попада в едно място на действието”, казва за „Дойче Веле” Сам Бомпас. 

Доказателство за това е и инсталацията „Ефектът на пеперудите”. Тропически температури, изкуствена слънчева светлина и близо 400 пеперуди, които летят свободно покрай посетителите. Сигурно бихте се запитали защо точно пеперуди в музей посветен на храните? Много просто, те са много важни за плодове като бананите, които са основна храна за една не малка част от населението на планетата. Посетителите могат сами да станат част от един експеримент, оценявайки с помощта на различни звуци вкуса на шоколада в специална шокофон кабина.  Вкусовите усещания се оценяват по специална скала, а резултатите се предават в Университета в Оксфорд, където специалистите изследват влиянието на шума върху вкусовите възприятия на човека. „Намирам  го за чудесно и нещо съвсем различно от очакванията ми”, казва една посетителка. Друга признава, че никога не е била в подобен интерактивен музей. „Сам работя в традиционен ирландски музей, и е много хубаво да се види как тук се размиват границите в музейното дело”, споделя още един посетител. „Ако създаваш активна  връзка с хората, тогава те ще са още по-любопитни, и ще започнат да питат”, убеден е Бомпас. От дълго време двамата работят на тема храни. За своите инсталации ползват един необичаен продукт- желе за пудинг. Всеки път двамата преоткриват кулинарната география- веднъж използвайки лава за печене на барбекю, или изпращайки зърна кафе в балон пълен с хелий в Космоса. От събраните зърна след това правят космическо кафе. „Опитваме се винаги да правим нещо, което истински да впечатлява хората.  Обикновено има само няколко вида храни, които предизвикват лека усмивка у хората по цял свят- като кафето, месото или шоколада. Когато те са на масата, очите на всички започват да блестят”, продължава той.  Така както в наскоро отворения алкохолен бар в близост до музея. Там всеки посетител може да усети аромата на алкохола разхождайки  се със специална екипировка за да не се намокри  сред облаци с аромат на джин. Не само това- те могат и да го вдишват чрез дробовете си. Тук според  Бомпас човек може да преживее нещо изключително, което по-късно да разкаже на приятелите си, когато отидат в някое нормално заведение.
Като за начало музеят ще е отворен само за три месеца, а основателите му в момента търсят спонсори за да продължат проекта. За да може Британският музей на храната да се превърне в една институция.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”
Повече за проектите на Бомпас и Пар тук

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар