Размисли за опаковката и съдържанието на един празник

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Когато има сблъсък на традиции, на обичаи и празници, както у нас се случва поне два пъти годишно, това ни поставя пред избора кое да се отбележи- Хелоуин или Деня на народните будители, Св. Валентин или Трифон Зарезан. По този повод и вчера в един от столичните МОЛ-ове, т.е. търговски центрове- продукт пак на чужди комерсиални и не чак толкова традиции попаднах на нашенско празнуване на Хелоуин, в което наследниците на някогашните будители се бяха маскирали като чужди, но актуални герои, не част от нашата култура, но много по-разпознаваеми от онези старомодни , змейове, самодиви и самовили, присъстващи в митологията ни, и в приказките които сме чели като деца. В приказките, които за голяма част от днешните деца са непознати. Също така, както са непознати имената на истинските ни Будители, чиито снимки почти не се срещат никъде. За сметка на това на почит са тиквите, и затова те отбелязват деня на Тиквите, а не на Будителите.
В тази връзка ме впечатли текстът на Божин Данчев, неговата гледна точка и на свидетел за опаковката на един привнесен празник, с който всъщност редовите американци  се опитват поне за ден да забравят как ги мачкат, слагайки маски и превръщайки се в такива, каквито не са. Празник, който обаче не води до нищо друго, освен до обезличаване и загуба на идентичност. А това важи в пълна степен за общество като нашето, в което повечето от  наследниците на някогашните Будители са все по-безпросветни и лишени от разум и дух също както техните съвременни герои на общество в което пред стремежа за знания  връх са взели комерсиалното и материалното, чиито лъскави опаковки са  празници като Хелоуин.

Кратък цитат от текста:

 „175 милиона американци ще празнуват Хелоуин, като всеки от тях ще похарчи за празника средно по 75 долара, което прави обща сума от 9 млрд. долара, които ще се влеят в икономиката им.“ – Горе-долу това казаха по новините снощи за Хелоуин в САЩ. И не се съмнявам, че може да е вярно. Даже съм сигурен, че е вярно.  Но ще поговорим за финансовата част по-късно.
 В последните години се наблюдава тенденцията два празника да навлизат в България – този на св. Валентин и този на Хелоуин. „
Повече тук
 

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар