Вино родено от музиката

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Освен с любов, виното може да бъде отглеждано и с музика. Доказва го един производител от германската провинция Райнланд Пфалц. В южната час на провинцията се правят едни от най-хубавите вина в  Германия. Кристиан Бутц  винопроизводител от региона решава да отглежда гроздето си  освен с любов, и с класическа музика. Използва този метод от четири години. През 2006 година придобива най-старата винарна в района, като я преобразява из основи. Днес неговото вино, родено от музиката е почти половината от цялото и производство. „Чрез озвучаването виното получава един по-силно изразен вкус и аромат и в същото време се усеща вкусът на плодовете”, казва за „Дойче Веле” производителят. За производството на вино под звуците на подбрани класически  произведения на Брамс, Моцарт или Вивалди са необходими около 10 седмици.
За да достигне музиката до растенията Бутц използва специална техника за преобразуване на звука в ултракъси вълни със сила от около 200 Hz, докато максималната сила на звука от колоните може да е 20 000 Hz.  Звуците достигат до виното посредством специален уред. Те според него рефлектират върху стените на съда и придават на виното лек кремовиден вкус.  От важно значение при производството на вино е, каква утайка ще се получи, защото може да има решаващо значение при оформяне вкуса на отделното вино. Кристиан Бутц предлага голямо разнообразие от вина- освен розе и червено вино, през тази година добавя в асортимента си и ризлинг.

Влиянието на звуковите трептения върху течностите са предмет на изследванията на японския учен Масаро Ямото. Той изследва влиянието им върху водата и е убеден, че това може да му помогне да научи повече за промяната в структурата на ледените кристали вследствие на трептенията на вълните. Точно същото според Бутц се случва и при виното, благодарение на музиката се променя структурата на водните кристали. Това го прави по-ароматно и в тях човек може да усети по-силно вкуса на плодовете. Идеята да се обогатяват вкусовите качества на вината с помощта на звуците е дело на негов приятел, който използва музикотерапията за лечение на своите пациенти. „Влиянието което оказват трептенията върху организма са същите както и при виното”, смята Дирк Колбек. Това го накарало да се замисли колко по-ефективно би било влиянието на трептенията ако то се упражни директно на молекулярна основа.  И той се опитал да разбере това чрез използването на звуци с различна честота. С помощта на  специален софтуер обработва различни звуци за виното. За засилване на ефекта се подбират специални тонове и се изготвят композициите. Други винопроизводители също отглеждат гроздето си с помощта на музиката. Между тях са такива от Южна Африка и Италия, и всеки от тях си има собствени методи. И ако все още не е научно доказано, какво е влиянието на музиката върху виното, то промяната във вкусовите качества се приема много добре от клиентите, това потвърждава и сомелиерът  доц. Франк Шулте. „Опитвал съм вина от цял свят, и смятам, че виното отглеждано с помощта на музика в 95-96% се ползва с по-голям престиж сред потребителите, защото позволява по-точно да се усети вкусът на плодовете, Казва специалистът.
Независимо дали  виното е отгледано със или без музика, в края на крайщата все пак  решаващ е вкусът на всеки човек. 

Мартин Иванов

По материали на „Дойче веле”
Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар