Силен спад в цените на млякото на международните пазари

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Ценовият индекс се понижи с 10,5 пункта за месец

За последните две сесии на електронната платформа Global Dairy Trade средният ценови индекс на млечните продукти се понижи с 10,5 пункта, и така беше заличено повишението от над 9 пункта от началото на октомври. По-чувствителен спад в средния ценови индекс от 7,4% беше регистриран обаче на последната борсова сесия от 3  ноември, и той достигна до 2 569 долара, при леко повишение на изтъргуваните обеми от млечни продукти.
Основната причина според анализаторите е това, че Нова Зеландия продължава да произвежда по-големи количества суровина в сравнение с очакваното.  Според маркетинговия анализатор Олаф Цинке, главен редактор на специализирания портал agrarheute.com, през  октомври се наблюдава пик в производството на мляко в Нова Зеландия, което и предвид пониженото търсене на суровина на международните пазари е довело  до натиск върху цените. Анализатори съобщават, че през  последните два месеца доставките на мляко са паднали с около 11% спрямо рекордните нива от миналата година.

 Най-голям спад в цената както обикновено се наблюдава при основните млечни продукти. 

Пълномасленото мляко поевтиня по време на последната сесия с нови 8%, достигайки почти до нивото от миналата година по това време и се търгуваше при цена от 2 453 долара за тон. За сравнение в началото на октомври цената му беше 2 824 долара за тон. 

Обезмасленото мляко също изгуби 8 пункта от стойността си до 2 018 долара за тон с което затвърди низходящия тренд от началото на октомври, когато се търгуваше  при 2 267 долара за тон. За сравнение преди година по това време то се е продавало при 2 299 долара за тон. 

Най-голям спад за последния месец се наблюдава в цената на маслото, и само за последните 2 борсови сесии, то  е загубило 16,6% от стойността си, като на 3 ноември се търгуваше при 2 574 долара за тон (-5,6%). За последен път цената на този млечен продукт е надминала границата от 3 000 долара за тон в средата на септември, когато се е продавало при 3 108 долара за тон, показва статистиката в страницата на електронната платформа. 

И при сиренето „Чедър” картината е сходна, макар че за последния месец то се обезценява най-малко в сравнение с останалите  основни млечни продукти. По време на последната борсова сесия контрактите му са се продавали при цена от 2 987 долара за тон, което е спад с 4,3%. Преди година по това време цената на сиренето „Чедър” е била със 136 долара по-ниска, и то се е продавало при 2 851 долара за тон.  За  сравнение в началото на октомври цената на контрактите е била 3 234 долара за тон. 

Друга причина за сегашното състояние на международните пазари са значително занижените обеми на импорт на мляко и млечни продукти в Китай и Русия- двата най-големи световни вносители.  За сега очакванията на анализаторите за развитието на пазара са сдържани. 

Изкупните цени на млякото в Германия вървят нагоре

 
През октомври средните изкупни цени на млякото в Германия  са се повишили с нови 2,1 цента до 25,1 цента за килограм.  Това показват данните на ife-Institut в Кьолн, на които се позовава публикация в сайта agrarheute.com.  Там се казва, че това е най-високата цена на млякото за суровина от половин година насам. За последно границата от 25 евроцента е била премината през април, когато мандрите са го изкупували при 27,6 цента за килограм. Дали тенденцията ще се задържи и през ноември все още не е ясно. Някои анализатори считат, че това ще зависи от цената на маслото, а според други определяща за състоянието на пазара ще остане цената на обезмасленото мляко, която в края на октомври леко е паднала. 

Според Олаф Цинке в момента доставките на мляко в Европа се приближават до обичайния за това време на годината спад, като в същото време не се наблюдават сигнали за понижение  в производството на мляко на Стария континент до нивата от миналата година. Освен това от ЕС прогнозират слабо повишение в производството на мляко през оставащите месеци на годината, както и през 2016 година. 

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар