Ниските цени на петрола в Норвегия могат да доведат до зелена революция

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

В страната работят за създаване на заместители на соята в храната на сьомгата

Използването на възобновяеми енергоизточници е разпространено повсеместно,  Норвегия където токът е много евтин не прави изключение. Дори и там в земеделието  обаче има фермери, използващи  комбинирани инсталации за добив на енергия от възобновяеми източници. Това заяви пред журналисти  по време на открития ден, проведен във ферма „Данчеви” Туре Хилбаки от „НоргесВел”.който се занимава основно с въпроси- свързани с възобновяемите енергоизточници. Страната му е богата на множество високопланински хидроелектроцентрали, които произвеждат достатъчно евтина енергия.
В последните десет години норвежците също се ориентират към използване на инсталации за добив на енергия от пелети.

В момента Норвегия  е засегната от ниските цени на петрола, което е довело до проблем особено в невтодобивната индустрия и до това много хора да загубят работата си. Подобни проблеми обаче са на път да изправят страната пред една своеобразна зелена революция. В момента според Йорун Тонесен норвежките политици все още само говорят за подобна промяна и ориентация на страната към зелената енергия. „Ние бихме желали да стимулираме такива проучвания”, казва тя. Освен това според  нея в Норвегия вече съществува традиция и в използването на електромобили. Все повече хора, особено в големите градове се ориентират към използване на подобен екологосъобразен транспорт. Шофьорите предпочели електромобилите например получават редица бонуси и права като  правото да се движат в лентата за автобуси. 

По отношение употребата  на ГМО в Норвегия режимът е доста рестриктивен, като все още се обсъжда , каква политика по въпроса да продължи да следва страната. Много от съставките на храната за сьомга например са на основата на соята. Ето защо за да са независими от храни с потенциални следи на генни организми, в Норвегия се обсъждат възможности тези съставки да се заменят в близко бъдеще с такива, произведени на основата на водорасли. 

Мартин Иванов    

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар