Disco-Shoping променя представата за забавление

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Все по-често музикалните партита се провеждат на най-различни места. Понякога дори  възникват спонтанно на улицата или докато се предвижвате с обществения транспорт. Просто някой решава, че му е хубаво и увлича със себе си околните. Едва ли обаче сте предполагали, че в арена на подобно събитие може да се превърне толкова необичайно място, каквото е супермаркетът. Трима холандци са на път да променят представите ви. 

Като за начало в един от филиалите на търговска верига в германската столица Берлин, който  700 души превърнаха в своеобразен музикален клуб. Това е началото на едно ново явление наречено  Disco -Shoping, в който всеки може да се наслади не само на хубава музика, но и на безплатна бира, осигурявана от местна пивоварна. Една от пътеките между регалите дори е превърната в място за игра на боулинг. „Страхотно е да се забавляваш в супермаркета, но днес изпитвам истинско удоволствие”, споделя една от участничките в купона за „Дойче Веле”. Друг пък казва, че участва в подобни масови купони от 30 години, но никога до момента не се е забавлявал в супермаркета. 

Два часа преди събитието магазинът изглежда като всеки нормален квартален супермаркет, и никой от клиентите дори и не подозира, какво ще се случи съвсем скоро. В основата на това което предстои са трима студенти от Холандия, пренесли идеята  от Амстердам в Берлин. Подобно Discoshoping парти в холандския град е имало вече два пъти. „Супермаркетът едно невероятно място за парти”, смята Луна Хуиген. Тя намира като влудяващо танзуването  сред плодовете и зеленчуците. В същото време арената започва бавно да се превръща в място за танци.

 Всички храни си остават по местата, като за купона и танците се пригаждат само празните пространства.  „Всеки идва в магазина да пазарува отново и отново. И когато някой превърне това място в нещо лудо, нещо необичайно, тогава хората започват още повече да го харесват”, убеден е Йост Аартсен, един от идеолозите на Disco-Shoping-a. 

За организаторите на масови танцови прояви сякаш няма граници. Те прилагат все нови и нови идеи. В много европейски градове подобно на  британската столица Лондон  хората все по-често отиват на танци рано сутрин преди работа. Или по време на обедната почивка както го правят в Стокхолм. Любителите на танците избират и не чак толкова обичайни места- като превозните средства. Сцена на флашмоб партита често става например метрото на Берлин. В супермаркета остават само няколко минути до началото на купона. Управителят  Тобиас Тухленски оглежда в какво са превърнали магазина му. Не се притеснява, че някой може да открадне нещо, и си го обяснява с това, че всеки идва в магазина за да се забавлява. Предстартовото броене за началото на партито вече върви, и всички участници в него са пред магазина с приповдигнато настроение.  И то започва в 23 часа. За разлика от повечето подобни събития продължителността му е само 2 часа и половина, и срещу билет от 10 евро освен настроение и бира на корем всеки участник  получава и изненадващ подарък- торба с избрани продукти от магазина. Хората от сигурността са по местата си, като следят  да не изчезне нещо от рафтовете, и наблюдават изкъсо забавата. Според една от участничките,  причината да не се открадне нищо в магазина е доверието. Тя споделя, че например в Англия това няма как да се случи. Според Йост подобни партита са удобен случай за всеки който желае да изразходва енергията си за точно определено време, като заедно с това си достави доза  адреналин и удоволствие.  Да танцуваш под звуците на музиката на  диджея между плодовете и зеленчуците. Изглежда обичайно  дори за тенислегендата Борис Бекер. Това е Disco-Shoping, една тенденция, която скоро може да се разпространи и унас. 

Мартин Иванов 
 
По материали на „Дойче Веле”
Снимки „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар