Проект за интеграция на спътникови данни спечели конкурс за стартъпи във Финландия

Rate this post

Зеленокоси студенти и необичайно изглеждащи инвеститори се събраха на Slush 2015 

За да бъде реализиран AstroDigital ще са необходими 25 млн. долара. Стартъп проектът дело на американски и руски учени обаче спечели първа награда на конференцията за стартъп бизнеси Slush 2015 във финландската столица Хелзинки. Според Екатерина Котенко-Ленхолд целта му е да се създаде група от спътници за ежедневен мониторинг на земната повърхност и софтуер, който да позволява достъп и анализ на събраните данни. Офисът на AtroDigital се намира в Силиконовата долина, в непосредствена близост до централата на Google. 
„Първият спътник трябва да излети през 2016 година, а до 2018 година числото им трябва да достигне до 30”, казва Котенко-Ленхолд, цитирана от електронното издание на Gazeta.ru. Сега според нея има достатъчно информация постъпваща от различни спътници, която обаче се съхранява в най-различни архиви и бази от данни най-често в държавни архиви, достъпът до които изисква не малко усилия и средства. Идеята на Astrodigital е проста- да интегрира данните постъпващи от различните спътници, да създаде автоматична система за обработката и да направи единна точка за достъп до тях посредством API  (Application Programming Interface). Това означава да се осигури интерфейс за създаване на приложения на базата на сателитните данни. На основата на събраната информация различни разработчици ще могат да създават полезни за бизнеса приложения с които например да се прави мониторинг на обработваемите площи както и за следене за горски пожари, създаване на система за намиране на платени паркоместа или оптимизация на схемата за логистика. Въпреки че се предвижда AstroDigital да е платен, цената му няма да надминава 99 долара, категорични са разработчиците на проекта. Тъй като AstroDigital е преминал вече през фазата за набиране на инвестиции, наградата от 650 000 долара получи австралийският проект CareMonkey, представляващ приложение за създаване на електронна здравна карта  на пациентите но не в поликлиниката, а в облака. Това би позволило достъп до данните да имат  например грижливи родители или треньора в училище. И ако за AstroDigital паричната награда едва ли би била стигнала за реализацията на проекта, то тя ще позволи на 8-те членове на CareMonkey да продължат да развиват своя стартъп.

Slush- между конференция и купон 

 
AstroDigital обаче не е единственият проект представен на изложението в Хелзинки. Slush 2015 събра 15 000 участници, 1700 стартъп проекти и 800 представители на фондове за финансиране от 100 страни. Името на форума пък е препратка към черния хумор на северните народи. В превод означава киша, и едва ли има по-подходящо време за провеждане на събитието  от ноември, когато във Финландия времето е кално и дъждовно. Но за кратко време Slush се превърна от място за среща на студенти-техничари и любители на трап музиката в глобално изложение. Официално Slush се приема като конференция, но нищо не напомня на официалния характер на подобни събития, защото повечето участници съвсем не приличат на банкери или чиновници. В залата могат да се видят зеленокоси създатели на стартъпи, и босоноги студенти с розови шорти. Ловците на умни глави- т.е. шефовете на различни финансови фондове също имат необичаен вид. Един от тях например е облечен в червено от глава до пети, друг пък изглеждащ като истински ангел на парите- с къдрици до раменете си и бяла брада, въпреки че едва ли надминава 25 години. 

Сред останалите 1 700 проекти интерес особено за китайски инвеститори предизвика NetPolice Info, който позволява да се наблюдава поведението на децата в интернет.

Мартин Иванов
По материали на Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар