Да надминеш себе си

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Все повече хора напоследък се опитват да разберат докъде стигат границите на възможностите им. И какво по-голямо предизвикателство за това има от предприемането на обиколка на света. За всички любители на приключенията сигурно ключов момент е бил прочитането на книгата „80 дни около света” на Жул Верн. Като германецът Филип Щарк, обиколил 22 страни само на две колела, или холандката Лаура Декер която на 14 години сама обиколи света със своята яхта, и така постави нов рекорд за най-млад пътешественик през 2012 година. 19 годишен британец пък решава да обиколи глобуса само на едно колело. 

Когато тръгва на своето пътешествие неговата сънародничка Сара Утън е на 25 години. Нейната обиколка и отнема 1667 дни, защото решава да я направи със собствените си сили- посредством гребане и каране на велосипед. Тя е първата жена в света преминала Пасифика и стигнала от Япония до Аляска само с гребане. Дали на вода, или на две колелета Сара обикаля северното полукълбо разчитайки на собствените си мускули. Приключението и започва през 2011 година в Лондон, и след 4,5 години отново се връща в британската столица. 

„Пътешествието ме вдъхнови. Имаше моменти, в които почти  ме прекършваше, но ме доведе до невероятни места”, споделя за „дойче Веле” пътешественичката.  В някои от тях по думите и е попадала в много сложни ситуации, но когато връща лентата назад оценява приключението си като изключително емоционално. Финансира пътуването си със собствени средства и спонсори. Всъщност начинанието и е вдъхновено от един друг рекорд- преплуването с гребна лодка на Индийския океан през 2009 година. Сара признава, че тогава е решила  да провери докъде стигат възможностите и. И така решава да предприеме околосветско пътешествие- 140 000 километра, при прекосяването на които не липсвали и критични моменти. Голяма част от тях е документирала със своята камера. Като през 2012 година, когато в тайфун почти разбил лодката и насред Пасифика. Преминала през 2 океана и 14 държави. Борбата с природата обаче не се оказала най-тежкото предизвикателство. „Мисля че най-трудно беше да се справя с трафика по пътищата. Все още се учудвам как наистина се отървах от някое тежко произшествие”, казва Сара. След връщането си в Лондон тя се подлага на бавно възстановяване с масажи и упражнения, тъй като мускулите и са били натоварени до предела на възможностите им прекалено дълго време. „След подобно дълго пътешествие трябва да продължи да се движи, може би с йога или спорт”, съветва я спортната терапевтка Лизи Аткинс. За студентката по биология от важно значение е да сподели впечатленията от пътуването си. За целта разказва за преживяванията си пред ученици, споделя всичко и в собствен блог, където интерактивна карта показва маршрута и. Сара участва и като лектор в събития на големи компании, в които учи хората как да се мотивират. Предприемането на различни екстремни начинания могат да накарат човек да повиши успехите и в ежедневната си  работа. „Намирам за великолепно, че все повече хора търсят границите на възможностите си сред природата”, казва Сара. Според нея хората в западните общества прекарват все повече време затворени в офиса пред бюрата си. И тя знае за какво говори. Нейната история предстои да бъде описана в книга, като се подготвя и документален филм. Тя е използвала околосветското си пътешествие  не само за да натрупа впечатления за рнай-разнообразни  места по Земята, но и да събере средства за различни благотворителни организации. Въпреки че е преживяла повече от достатъчно, Сара Утън не спира с плановете за нови предизвикателства.  За да продължи да доказва себе си. 

Мартин Иванов


По материали на „Дойче Веле”
Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар