Startup made in Afrika

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Как камерунски студенти произвеждат екобрикети

За някои остатъците могат да се окажат суровина.  Всеки ден двама млади студенти захранват с органични отпадъци от пазара в камерунската столица Дуала своето предприятие за производство на екобрикети. Използват всичко- от кори от банани- до шума от царевица. Последната им „находка” е тъкмо един  килограм царевична шума. За младежите те са една безценна суровина за производството на брикети.
Преди това листата трябва да се изсушат. „Изсушаваме всичко при температура от 150 градуса, и само след няколко минути листата са загубили 100% от влагата си”,казва Мулер Нанду пред АФП. Чак след това от тях могат да се произведат брикети. За целта събраните и изсушени листа се изсипват в специален съд и се изгарят на пепел, която се смесва с минерали и вода, и като резултат в края се получават брикети. Те могат да се използват например за готвене, тъй като са по-евтини от конвенционалните въглища, и изгарят по-бавно.

 Освен това изработката им не води до унищожаване на дърветата от гората, и  за мнозина потребители екобрикетите са добре дошли. Една от ях е Мартел Чуфа, която споделя, че те са по-изгодни и не пушат. Търсенето е по-голямо от предлагането. За месец студентите произвеждат по 1 тон въглища. За увеличаване на производството си обаче,  те се нуждаят от още средства. Младите предприемачи не спират да мечтаят, че някой ден могат да се превърнат в истински магнати, и истински крале на въглищата на Камерун. 

Мартин Иванов
По материали на АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар