Живот на село вместо кариера в Ситито избира англичанката Тина Брасингтън

Rate this post

До 4-5 години фермерските пазари в България ще станат също толкова популярни, колкото и лондонските смята тя

Запленени от красивата природа Тина и Кевин Брасингтън решават да останат в България недалеч от Самоков в малкото селце Алино, където през 2013 година създават своята семейна ферма. Едва ли са единствените чужденци избрали за втора родина страната ни, но и едва ли всеки би изоставил кариерата си в лондонското Сити подобно на Тина например, която се отдава на нея след като завършва бизнес мениджмънт. А съпругът и Кевин сигурно е видял и други дивни местенца по планетата- пътешествайки из Кения, Кипър, Фолклендските острови и Белис.
Още преди осем години си закупили имот у нас, като идвали всяко лято, докато най-накрая не решили окончателно да се преселят от мъгливия Албион в подножието на Плана. Така се родила и малката им ферма The Cottage Farm.  И тръгват по пазарите. Срещам ги на фермерския фест в парк „Заимов” и докато съпругът и е зает с презентирането на козето сирене разговарям с лъчезарната Тина.
„Всеки петък и събота предлагаме нашите неща на фермерските пазари в София”, казва ми тя и не скрива радостта си, че продуктите им се радват на добър потребителски интерес. За разлика от България, където фермерските пазари тепърва набират скорост, английските както ми обяснява Тина са с големи традиции.  „Те са новост за тук, но след пет години и в България  ще станат толкова популярни, колкото са и английските”, потвърждава Тина. Английските обаче са значително по-стари, и някои са с 300-400 годишна история. Ковънтгардън Маркет и Билингсгейт са сред най-известните фермерски пазари в Лондон.     Предизвикателството да се занимава с нещо ново я накарало да се захване със земеделие у нас, тъй като тук това е далеч по-трудно отколкото в Англия. На пазара предлагат прясно козе крема сирене, различни сосове изготвени по английски рецепти, сладко и мармалади. Разказва ми че във фермата си отглеждат 10 козички, но освен тях имат прасета, патици, гъски кокошки и зайци, които им осигуряват възможно най-здравословна храна без каквито и да са добавки. Градината им представлява истинска палитра от плодове и зеленчуци- домати, боб, салати, череши, сливии ягоди. Разчитат и на сезонните храни. И ако през лятото превръщат плодовете във вкусни сладка и мармалади, през зимата имат в изобилие превъзходни трушии и кисели краставички с най-различни подправки и дори люти чушки в доматен сос ала Мексикана, комбинирайки в едно сладко, кисело и лютиво.  И всичко това благодарение на природата. Не са забравили и за стара Англия, като с български сладка приготвят типичните за родината им кейкове  с ябълки или с тиква.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар