Цените на млечните продукти дръпнаха нагоре, но светлина в тунела не се вижда

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Пасивността на Брюксел може да влоши още повече положението на европейските млекопроизводители 

Цените на основните млечни продукти, търгувани на електронната платформа Global Dairy Trade дръпнаха малко нагоре в края на календарната година, показват данните от последния аукцион от началото на декември. Това обаче едва ли вдъхва особени надежди у европейските млекопроизводители, коиto все по-трудно успяват да покриват разходите си. Средният ценови индекс формиран на базата на цената на девет млечни продукти компенсира частично спада от средата на ноември, като се повиши с 3,6 пункта до 2 419 долара. За сравнение в началото на ноември той бе 2 560 долара като отново имаше лек спад в изтъргуваните количества.

Цената на пълномасленото мляко се повиши с 5,3% до 2 260 долара за тон, и така изплува нагоре за пръв път от два месеца насам. За сравнение в началото на октомври цената му бе 2 824 долара за тон, а преди две седмици се срина до 2 148 долара за тон.

Това повлече и търговията с един от другите основни продукти-обезмасленото мляко, което отбеляза ръст с 3,2 пункта до 1 918 долара за тон. Въпреки отчетеното повишение, обезмасленото сухо мляко  остава значително по-евтино в сравнение със същия период на миналата година, когато според данните на Global Dairy Trade се е търгувало при цена от 2 423 долара за тон. В началото на октомври пък цената му е била 2 267 долара за тон. 

Още по-голямо повишение с 5,7  пункта имаше в цената на маслото, която за пръв път от средата на септември мина границата от 3 000 долара, и приключи търговията при 3 009 долара за тон. За сравнение преди година контрактите му са се продавали при 2 849 долара за тон. 

Тенденцията за поевтиняване продължи единствено при сиренето „Чедър”, което изгуби нови 1,5 % от стойността си до 2 829 долара за тон. Така от средата на октомври цената му остава твърдо под 3 000 долара. За сравнение преди година по това време този млечен продукт се е търгувал при 3 007 долара за тон. Сред останалите млечни продукти най-голям спад отбеляза цената на суровината за производство на масло. 

Ситуацията в ЕС остава тежка
 
Въпреки незначителното повишение на цените на повечето основни млечни продукти отчетено на борсата, ситуацията особено сред европейските млекопроизводители остава тежка. Позовавайки се на най-новите данни от Германския млечен борд специализираният портал agrarheute.com пише, че производствените цени на млякото в страната са отбелязали нов спад, и вече са само с 3,6 цента над тези от кризисната 2009 година. В същото време разходите за производството му са се увеличили до 6,2 цента на литър, което според експертите не вещае нищо добро за производителите. Така за да покрият поне на 66% разходите си германските производители на мляко би трябвало да продават продукцията си средно при  цена от 44,7 цента за килограм, докато в момента тя  е 29,4 цента. 

И експертите от Германския институт по икономика на храните в Кил намалиха през ноември с 0,8 цента до 24,3 цента ценовия индекс на млякото. Причина за това бяха ниските цени през изминалия месец  на маслото и обезмасленото сухо мляко. Така след като през септември и октомври ценовият индекс отбеляза известно повишение, отново остана на червено. Той се явява най-важният индикатор за развитието както на германския, така и на европейския млечен пазар. 

Според Европейския млечен борд продължаващата пасивност на ЕК  и отказа на аграрния комисар Фил Хоган да обяви официално, че секторът е изпаднал в криза, може още повече да влоши нещата. Както е известно за сегашното състояние на цените допринесе падането на квотната система в ЕС в края на март. Това доведе до рязък скок в производството, като например само в Ирландия в периода април-август 2015 година е произведено с 12% повече мляко в сравнение с аналогичния период на предходната година. По-голямо производство на мляко за указания период е регистрирано още в Германия (+7%), Холандия (+2,5%) и Португалия (+3,3%). 

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар