Разходка до най-красивите коледни пазари на Европа

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Дойде ли декември в цяла Европа грейват стотици елхи, а из въздуха започва да се носи аромат на печени сладки с бадеми и греяно вино. И макар че времето навън все още не напомня на зима, то едва ли има човек, който вече да не мисли за един от най-светлите празници. А когато се сетим за коледа, с нея вървят и прочутите коледни пазари, всеки от който носи своята история и романтика. Няма старинен град на континента без пазарен площад, на който пък традиционно да не се провежда пазар за Коледа. Някои от тях грейват още в края на ноември. Електронното издание на Gazeta.ru ни повежда на разходка до някои от най красивите. 

Залцбург

 
Месец преди Коледа в градът на Моцарт грейват няколко коледни пазара, като най-големите разбира се са на централните площади- Domplatz и Residenzplatz. Там ще видите класическите пазари с украсени дървени къщички и детски хорове пеещи Рождественски песнопения. Ако искате повече емоции, тогава може да се разходите до старинния средновековен замък Хоензалцбург, който предлага освен прекрасна гледка от птичи поглед към града, и собствен пазар в просторния си двор.


Братислава

 
На брега на Дунава има много градове с традиционни коледни  пазари, и Братислава сигурно не е най-популярния от тях. И затова си има причина. Посещението на палатките разположени на централния площад в Стария град може да се окаже доста солено за вас. Сувенирите там могат да са по-скъпи дори от Виена която е само на един хвърлей разстояние. Ако предпочетете все пак да посетите пазара в словашката столица на Рождество, може да се сгреете с топла зелева супа, и да похапнете хляб с бекон и лук и сладки. В Братислава се срещат Изтока и Запада на Европа, ето защо има място и за западняците, и за славянофилите. 

Кьолн

 Край Рейн в края на ноември отварят врати не един, а цели седем коледни пазара. Само един- този под прочутата катедрала е вписан в списъка на ЮНЕСКО. Именно там трябва да отидете, ако искате да пийнете греяно вино с печени кестени или да похапнете под сянката на величествената готическа катедрала. А ако искате да се порадвате на децата, тогава задължително минете през Altmarkt за да оживеят пред очите ви днешните наследници на гномовете и да погледате куклен театър, докато похапвате печени вурстчета. 


Брюж 

 
Тук ще се потопите в истинска средновековна атмосфера, защото от Брюж в края на 12-ти век започват търговските пътища на Европа, а три столетия по-късно е открита най-старата стокова борса в света. Днес като че ли Северната Венеция привлича повече туристи отколкото търговци, но преди Коледа пътищата и на едните и другите водят все насам. Ледените склуптури и пързалката на площада са само върха на айсберга, но ако се поразходите, може да откриете цели два коледни пазара. Белгия се слави естествено със своя шоколад, ето защо той е сред най-големите сувенири дори по Рождество. Освен горещ шоколад може да пробвате местното вино и различни напитки с джин. 


Колмар

Ако искате да послушате Рождественски песнопения или да се потопите в музиката на трабадурите и менестрелите, то значи коледния пазар в това френско градче е точното място на което трябва да се озовете. Градът на Елба ще ви предложи възможност да се попързаляте с кънки или да опитате греяно вино с канела и аромат на портокал. Само тук коледните пазари са цели пет. На площад  Жана д’Арк освен да си напазарувате коледни подаръци, може да опитате гъши дроб в автентичната атмосфера на елзаско селце сякаш изникнало пред очите ви.

Уинчестър
 
Вместо мултинационалната и шумна британска столица на Коледа може да се отправите към далеч по-тихия Уинчестър, който макар и разположен в южната част на Албиона много по-рано от Лондон се е назовавал столица на Британия. Там може да видите една от най-големите готически катедрали на Европа, построена още  през 11-ти век. Точно под нея е разположен и коледния пазар, който доста напомня на тези в Германия с дървените къщички, в които може да намерите сувенири от стъкло, украшения и дрехи. Може да послушате песнопенията в храма, а ако искате да се позагреете, съвсем наблизо ще откриете ледена пързалка. 

Болцано

Нищо че отиваме в столицата на Южен Тирол. През зимата сред доломитите на Алпите и заобиколени от гъсти гори, може да се посгреете само на традиционните коледни пазари. И си заслужава, защото целия град грее в разноцветни гирлянди. А те са разположени на двата площада- Piazza Walther и Piazza del Municipio. И ако на първия всичко изглежда съчетано с традициите- коледна украса и десетки занаятчийски работилнички предлагащи сувенири от керамика и дърво , то на втория е сборния пункт на всички художници от Южен Тирол, които са изложили своите произведения. Независимо кой от пазарите ще изберете, и на двете места ще откриете типичните за района кнедли, задушено с бира свинско и ябълков щрудел.

Талин

 Още от края на ноември в Стария град на естонската столица Талин се извисява гигантска елха. Според местните учени точно тук през далечната 1441 година за пръв път е поставена коледна елха. Тогава местни търговци решили да потанцуват около гигантски смърч след което да го изгорят по случай празника. Малка подробност е, че първенството на естонците се оспорва от жителите на Елзас и Рига, но сега не става дума за това, а за приказния коледен пазар заобиколен от снежни скулптори. Там може да чуете традиционните песни изпълнени от някой от местните хорове или да потанцувате. 

Вроцлав 

В столицата на Силезия, която многократно е била тунемски, ту полски град коледните  пазари датират още от 16-ти век. В града се съчетават толкова много архитектурми стилове, че трудно може да се каже кой преобладава- барок, готика или ренесанс. Историческият център на Вроцлав през декември е място и на коледния пазар. На него може да си купите сувенири произведени не само в Полша, но и в Германия, Франция, Литва,Латвия и Италия. Бижута от сребро и кехлибар, дървени и керамични сувенири, свещи, лампи и други прелюбопитни неща. А без да се притеснявате от човекоядци, може да изпратите децата в наблизо изградения приказен лес.

Мартин Иванов
По материали на Gazeta.ru
Снимки: Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар