Urbanfarming- да се учим по съсдски на биоградинарство

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Все по-често чуваме за различни проекти за градско земеделие, а да гледаш пчели на балкона вече съвсем не е нещо ново. И това е така, защото във все по-урбанизирания град, в който живеем най-близкото до нас е земята, а с нея и храната, която тя ражда.
И какво по-хубаво от това има, да отглеждаш био зеленчуци в собствената си градина. Както в една зеленчукова градина в Германия, която само след 4 месеца дава своите плодове- зелена салата, моркови и репички. Това е биоградината на Доротея и Вернер- тя работи в сферата на медицината, а той в ИТ бранша.
След работа обаче и двамата се отдават на своето хоби-градинарството и то вече трета година поред.  И Доротея не скрива гордостта си от произведеното, като признава, че през миналата година сезонът не е бил чак толкова успешен. Така двамата могат да си наберат за вечеря биологично сертифицирани зеленчуци. „От градината директно идват на масата ни като салата”, казва Вернер с усмивка за „Дойче Веле”,  показвайки връзка току що откъснати моркови. Със съвети и практическа помощ се включва още един хоби градинар и идеалист по убеждения- Тобиас Пауларт. Той е автор на проекта „Герои на нивата” (Ackerhelden). „Идеята за него дойде от желанието ни да се храним с истинска храна, и така искахме да създадем една алтернатива на супермаркетите”, обяснява Тобиас. Всеки може да се включи в проекта, защото в Германия вече има цели 18 подобни градини.

 Един парцел от 40 кв. м струва  248 евро  за година като това включва обучение, инструменти и и семена. „Отиваме на полето, и виждаме какво има. Дори аз съм още по-креативна”, признава Бригите. По думите и част от зеленчуците които сега отглежда, дори по-рано въобще не е купувала. Професионално майстори различни деликатеси, и хобито я вдъхновява да преоткрива необятния свят на кулинарията. За вечеря е приготвила висококачествено меню от три ястия. Като предястие репички с краставици, от листата на градинските репички пък приготвя вкусна супа. Сьомгата пък върви с цвекло, а за десерт сладолед с тиква и канела. 

Парцелът на който работи Бригите е създаден по един училищен проект, и тук редовно идват да се обучават деца от местно училище, водени от учителката им Улрике Бойциус. „Тук идвам с 12 деца, като повечето от тях имат интерес и желаят да се занимават с градинарство и през следващата година”, разказва педагожката. Днес едно от момичетата е дошло заедно с майка  си за да извадят картофите. Всяка седмица Улрике изпраща у дома с кошница свежи зеленчуци участвалите в акцията млади градинари. 

„След като отмине работния ден, човек тук просто може да се разтовари от стреса”, категорична е Бригите. За нея дори 10 минути прекарани на полето са нещо невероятно. Кристин Груден също е за трета година хоби градинарка. Студентката по хранителни технологии дори използва работата си в градината, за да напише дипломната си работа на тема „Героите на нивата”. „Намирам работата тук за супер гениално нещо, тъй като  виждам на практика откъде идва храната”, казва тя.
Здрави и вкусни- зеленчуци от собствената градина след едва само два часа седмично грижи, а реколтата винаги е добра, и това няма как да не изпълни с гордост всеки един градинар. Градината обаче ражда не само здравословни зеленчуци, но по думите на Тобиас създава и нови приятелства. Хората се събират заедно на едно място и дори си обменят плодове по между си, а след работния ден сядат на обща трапеза за да обсъдят по съседски своите постижения.  

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар