3 начина да си спестим стреса в навечерието на празниците

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Преди празници хората изпитват 20% повече стрес

В дните преди празниците, в каквито се намираме хората изпитват средно с 20% повече стрес от обичайното.  Това пише електронното издание на Gazeta.ru позовавайки се на ново изследване на специалисти от Харвардския медицински университет. Още нещо- според Американската асоциация на психолозите  само 38% от населението на Земята е използвало   полагаемата  му се отпуска. Това означава, че повечето хора или не могат, или не искат да си почиват. Учените не успели да намерят  цялостно обяснение на подобни  цифри, но най-честата причина за отказ от активна почивка в Русия например е страхът  да останеш без работа. 
А Русия не е Япония. Уволняването и смяната на работа  тук става веднъж на няколко години.  Но сега не става дума за това.

Почивните дни по празниците колкото и да са малко,  за някои могат да се сторят достатъчно, а за други обратното- въобще да не стигнат за да се свърши всичко планирано. Още повече, че мнозина са в такова състояние, че празникът лесно може да изгуби своите лечебни свойства. Ето  защо в най-добрия случай мнозина могат да си възстановят нивото на стреса от периода преди празниците, което означава че въобще не може да се избавите от него.  А за да премахнете следите от стреса просто е необходимо правилно да планирате всичко.

За целта трябва да изберете приоритетите си, тоест да подредите задачите си по степен на важност. А това е нелека задача, защото няма нещо, което да не ви се струва важно и неотложно когато празника чука на вратата.  Първата грешка е че смятате, че всички неща трябва да свършите точно по това време. А ако се вгледате  внимателно нищо не ви свързва с новогодишните празници  освен някакви сувенири.  Разбира се наистина е по-добре да започнете новата година начисто, приключили всички неща през старата, но в списъка със  задачи сигурно имате нещо, което бихте могли все пак да свършите преди края на годината, и точно сега едва ли е времето, в което да искате да свършите с всичко с чак такова усърдие. Защото колкото и бързо  да искате да приключите нещо, може да се наложи в началото на следващата година пак да се върнете към него да го преработите из основи. Така че не е ли по-добре да си кажете, че вместо да губите време да направите нещо наполовина до края на годината, е по-удачно да го оставите  за началото на следващата. Така че не се опитвайте да отложите за утре нещо, което може да свършите и по-късно.
Най-трудното нещо пред което се изправяме преди всеки голям празник е шопинг истерията. Трябва да се купи подарък, да не се забрави никой и при това да не се разорите или побъркате. Така това се превръща в почти неизпълнима задача. Ето защо не оставяйте купуването на подаръците за последния ден. Още повече че колкото идват празниците , толкова  по-силно  си казвате, че както ще дойдат така и ще отминат. Освен това престанете да се терзаете, а просто попитайте приятели и роднини какво харесват и искат да получат за подарък. Някои могат да предявят капризи, но все ще съумеете да ги убедите.  И последно не пренебрегвайте достиженията на модерните технологии. По-добре поръчайте всичко в някой електронен магазин, отколкото да тичате в магазина за всеки подарък. Така може голяма част от подаръците да ви бъдат донесени от някой усмихнат куриер.
Има и още един начин да решите проблема с подаръците. Във вярванията на американците има един способ наречен „Тайният дядо Коледа”. Често при подаряване на подаръци децата, а и не само те си пишат имената на листчета, поставят  ги в една шапка  и се теглят. Е така всеки ще получи по един подарък, но никой все пак не е длъжен да ви подари десет неща. Да не говорим колко по-весело е след това когато всеки ще се опита да разбере какъв ли подарък му е оставил дядо Коледа. 

Ако сте достигнали до това място, значи наистина имате нужда от помощ  за да направите оставащите до празника дни по-малко стресови.  Опростяване на предпразничните дни иска само онзи, за който те наистина са доста стресови. А по право това се счита за толкова рятко, че е по-скоро изключение, тъй като повечето хора са свикнали да понасят всякакви тежести. Признайте си че и вие сте от тези хора Както обикновено Нова година се празнува от всички със семейството,  но все така се случва, че и подаръците, и чистенето се пада все на вас. Точно както дядо Коледа и вие работите като вол, за да се сбъдне празника за околните. Всъщност това че не натоварвате хората около вас когато дойде Нова година е най-ценното ви качество. Всичко това е достатъчно. Защо ви е да се държите като жертвено агне? Все пак и вие трябва да празнувате, а не да посрещнете края на годината уморени. 

Ето защо тази година трябва да направите някои промени. Съставете си предълъг списък с красиво изписани задачи, и след това предложете на всекиго около вас да свърши нещо. И ако останат задачи, които никой не иска да поеме, просто оставете за следващата година, когато отново ще влезете в познатата си роля.  Както се казва Нова година-нов късмет. 

Мартин Иванов
По материали на Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар