Фермери от Западна и Средна Стара планина представиха свои храни на предколедна дегустация

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Броени дни преди да настъпят най-светлите празници в годината  фермери от Западна и Средна Стара планина  представиха свои храни в софийския ресторант „Преди10”. Почитатели на истинските храни можеха да опитат автентични сирена, меса и специалитети като печено агнешко, месо от черна свиня с картофи и филе от щука със спанак и орехи приготвени от майстор готвач Валю Нешев. Събитието се организира от Дружество за защита на птиците в България (ДЗПБ) и WWF които са партньори по българо-швейцарската програма „За Балкана и хората”.
Тя цели да подпомогне малките фермери да намерят по-лесен достъп до пазара, изграждайки собствени мощности за преработка . Благодарение на проекта те вече представят част от своите продукти като  мед, месо и колбаси, сладка и сирена на  някои от традиционните фермерски пазари . На официалната церемония присъстваха представители на дипломатическите мисии на Холандия, Германия, Швейцария и САЩ.  Мирослава Дикова от БДЗП и Юлия Григорова от WWF изтъкнаха приноса на подобни неправителствени програми като „За Балкана и хората”, за създаване на качествени  хранителни продукти щадящи природата.  Освен това по думите на Юлия Григорова проектът в който са се включили фермерите има и други положителни страни като  подпомагане на бизнеса в планинските и полупланински райони.
По проекта „За Балкана и хората” работят шест български и четири швейцарски  неправителствени организации, а той обхваща седем общини в западните и средни части на Стара Планина и три природни парка.

Повечето фермери ще имат възможност да представят продуктите си и по време на първия Коледен фермерски пазар на 20 декември на ул. „Оборище” в София между 11 и 16 часа. 

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар