Как се прави аналогово изкуство в дигиталната ера?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Може ли да се прави успешно аналогово изкуство в дигиталния свят в който живеем? Оказва се че това все още е възможно. Доказва го 34 годишният британец  Себ Лестър   с необичайните си кратки видеоклипчета публикувани в Instagram. Те изглеждат лесно направени като детска играчка, но не са. Това са ръчно написани красиви  букви и думи, за които днес всеки използва най-малко компютър снабден с необходимите шрифтове. С различни калиграфски видеофилмчета той впечатли вече милиони хора.
„Това е нещо невероятно. Защо филмчетата ми имат вече  1,3 млн. фенове ли? Те използват думи като „впечатляващ” или „хипнотизиращ”, и мнозина изпитват удоволствие да ги видят красиво  изписани”, казва графичният дизайнер за „Дойче Веле”. Живее в малко градче на около 80 километра от Лондон.  По-рано припечелвал  от работата си като разработчик на различни шрифтове към една лондонска агенция.  Работил основно  с компютър по поръчки за големи концерни като Intel или BP, British Airwayas или H&M, докато преди  четири години не открил  необятнатното изкуство на калиграфията. „Подобно на Дзен тя е нещо което успокоява, нещо човешко, свързващо с природата.  За него няма краен срок”, смята Лестър. В интернет намира агенции, които създават по поръчка на клиенти различни ръчно изписани текстове.  Отдавна в платформи като Instagram постове с калиграфски  надписи не са просто един феномен. Себ Ластър е един от най-успешните калиграфи  с профил в платформата.  Повече от 600 000 души следят публикациите му. Видеата му в YouTube са гледани от над 1 млн. души. С работата си е пример за една успешна история. Дълго време калиграфията се е считала за мъртво изкуство. „За да се случи това по ироничен начин са допринесли модерните технологии. Калиграфията днес преживява своя ренесанс, като принос за това имат особено социалните медии”, убеден е Себ.  В момента според него от това изкуство се интересува една съвсем нова група от хора. Той има фенове  като автобусни шофьори или ученици от Африка. Работата му изисква огромно ровене в информацията. В големия му архив от шрифтове присъстват и старинни книги с вече отдавна забравени форми на шрифтовете. В калиграфското изкуство всичко зависи от ритъма и движението. Особено популярни са копията му на световно известни лога. За да ги пресъздаде по перфектен начин са му необходими най-малко два дни работа. „Това не е някакво  значимо изкуство. Пресъздавам ги най-вече за удоволствие”, признава дизайнерът. Благодарение на големия интерес в мрежата, Себ Лестър вече може да се фокусира и върху изкуството.

При това отново ползва помоща на компютъра за създаване на по-сложни калиграфски проекти.  Снимките на произведенията си продава в лимитирани сериинай-вече в различни галерии по света. „Има надписи, които човек може да направи по-добре с помощта на калиграфията, отколкото с компютъра и обратното”, споделя опита си Лестър. В най-добрия случай по думите му комбинирайки двете неща може да се създаде едно съвършенно ново изкуство. И днес обаче калиграфията за него е една изключително силна форма на изкуството. Въпреки всичките амбиции му да създава подобно изкуство, феновете му и в бъдеще могат да се радват на известните вече филмчета в Instagram.  

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”
Снимка:”Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар