Чиста енергия за чисто и по- качествено мляко

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Биоферма в село Добродан повишава ефективността на работа с помощта на алтернативни източници на енергия

Млякото обича чистотата, а какво по-чисто има от използване на инсталации за отопление и добив на енергия от възобновяеми  източници.  С помощта на норвежката неправителствена организация НоргесВел  и у нас използването на алтернативни източници на енергия бавно се превръща от атракция в ежедневие. Така както това се е случило в биоферма  „Данчеви”  от троянското село Добридан.  „Проблемите в повечето ферми  у нас са свързани с липсата на достатъчно вода”, казва Стоилко Апостолов, председател на „Биоселена.И тъй като млякото обича хигиената, те се заели съвместно със специалисти от Тракийския университет и финансовата помощ на Норвегия за да се създаде  комбинирана система за подгряване на вода с използване на възобновяеми източници на енергия. 

„Инсталацията е тримодулна, като  в първият модул се поема топлината от произведеното мляко, която се подава към втория, където се добива енергия с помощта на слънчеви панели, инсталирани върху покрива.”, обясни действието и доц. Пейчев от Тракийския университет. При слънчеви дни, тази инсталация е напълно достатъчна според него за да се осигури необходимата енергия. Последният модул е резервен- пелетен котел с автоматичен режим на работа, осигуряващ достатъчно енергия в дни, когато липсва  слънчева светлина.
За последните няколко години Иван Данчев печели наградата „Биофермер на годината”, а кравите му са спечелили награда за най-красивите биокрави.  Освен във фермата в Добродан, подобни инсталации са изградени в още две ферми в село Цар Калоян и в Момино село. 

До 10% от енергията се доставя от топлината на млякото
Обикновено топлината отделяна при производството на мляко се изхвърля в околната среда. В този случай обаче с помощта на специален топлообменник тя се улавя, и така осигурява до 10% от енергията, споделиха още учените от Тракийския университет. През лятото основен дял от 80-90% се пада на енергията произведена от слънцето, докато през зимата значително се увеличава делът на енергията от пелети,като тя  достига до 70-80%, показват изчисленията на разработчиците. Средногодишно 34,7% от произведената от инсталацията енергия се пада на слънцето, от отпадната топлина на млякото- 9,6% и 57% на енергията от пелети. Икономическият ефект е безпорен- в резултат на използването на подобна инсталация, фермерите могат да пестят по  1 943 лева от електроенергия годишно. С помощта на произведената от комбинираната инсталация енергия освен че се осигуряват достатъчно количества топла вода за хигиенни и технически нужди и се повишава качеството на произведеното мляко, се осигурява отопление и в помещенията на самата ферма. Инсталацията във фермата е предвидена и за използване на остатъчната биомаса. 

Модернизацията наложила и търсене на нови източници на енергия 
Това не е първият проект на Иван Данчев . По Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) той е реализирал още два проекта. Единият е по нитратната директива за оползотворяване на оборския тор. С помощта на средствата по нея Иван е закупил ремаркета и друга техника за събиране на оборската тор. Освен това е кандидатствал и по мярка 121 за модернизация на фермата. „Старата техника вече не е подходяща. Времето се промени и човек трябва по-бързо да реагира”, обяснява Иван необходимостта от закупуване на модерна техника. Той вече е свикнал и няма проблем с реализацията на подобни проекти. Решава се да участва по проекта за изграждане на инсталация с норвежка подкрепа, защото намира, че това е по-лесен начин за подгряване на водата. „При мен има голяма консумация на топла вода”, продължава   той. Дава пример с това, че след модернизацията на млекопроводите се увеличила необходимостта от използване на топла вода. И намира решение в изграждането на инсталация за комбинирано затопляне на водата. Инвестицията по думите му излязла около 22 000 лева, която ще се възвърне до десет години. Признава удобствата и казвайки:”вече не е необходимо всеки ден да ходиш като огняр, има си датчици”. Всичко по думите му е модерно. Системата не може да се излъже. За да работи, трябва да се поддържа до 75 градуса постоянна температура, иначе спира.

Произвежда до 550 хил л мляко годишно

Тъй като Иван отглежда биологично своите крави, то не може да използва всякакви фуражи за храни като например соеви смески, годишното му производство на мляко достига между 530 и  550 хил. литра. По-голяма част от млякото се набавя от тревни фуражи и това което дава природата. 10% от тях се осигуряват от собствено производство на био тритикале, скоро Иван планира да започне отглеждането на лимец.  Стопанството му се състои от 250  крави от които 110 млечни, като средно годишният млеконадой на крава е от около 5 000 литра. Изкупната цена на биомлякото в момента е около 92 стотинки за литър.  Заради ниските изкупни цени на млякото обаче, доста фермери според Иван се отказват.

Фермерът отглежда крави от  почти всички породи , и не скрива разочарованието си заради абдикацията на  държавата от селекционната политика преди години, когато се наложило фермерите да правят най-различни кръстоски за да повишат добива на мляко. Иван се надява обаче, че с новите мерки по ПРСР  ще се възобнови селекционния контрол върху животните, и така фермерите ще могат да възстановят породите си. „В крайна сметка от всички крави млякото е бяло”, заключава с усмивка фермерът.  

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар