По-слаби добиви и по-високи цени могат да раздвижат пазара на захар през 2015/16 г.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×

За специалисти и анализатори новата стопанска 2015/16 година едва ли ще доведе до кой знае какви промени в пазара на захар. На пръв поглед цените остават ниски, а очакванията отново са за рекордно производство. Но дали в действителност този сценарий ще се повтори за поредна година, ще покаже балансът след края на сезона. За сега обаче прогнозите са за точно обратното: по-голямо потребление и по-слабо производство на захар, в резултат на което ще се стигне до намаляване на световните запаси от захар. Позовавайки се на последните данни от ноември на експертите на американския департамент по земеделие (USDA), специализираният портал agrarheute.com информира, че цените на захарта постоянно се увеличават, след като през август 2015 година достигнаха своеобразно осем годишно дъно.

Според информация на Софийска стокова борса към началото на декември цената на рафинираната захар на борсата в Лондон се е повишила с 1% на годишна база до 405 долара за тон, а на суровата захар на тържището в Ню Йорк бележи лек спад с около 2%  до 330 долара за тон. 

„Ел Ниньо” ще обърка производителите в Ю. Америка и карибите 

Според експертите влияние на пазара може да окаже очакваното в резултат на феномена „Ел Ниньо” засушаване, което да доведе до спад в добивите от захарна тръстика в Бразилия и Куба. В момента в страната завършва събирането на реколтата, като влияние върху добивите  оказаха и дъждовете в захарния пояс. А повишаването на влажността в почвата може да доведе до по-ранен старт от обичайното при събирането на реколтата през 2016/17 година.
По информация на UkrAgroConsult обаче, в очакване на по-добри добиви, някои местни предприятия са хеджирали по-големи количества захар в сравнение с предходната година. Причина за това е не само отслабената бразилска валута, но и очакванията им за по-високо производство през 2016/17 стопанска година.  Така от Raizen съобщиха, че в края на септември  са хеджирали предварително сделки за 958 000 тона захар спрямо 565 000 тона за същия период на миналата година. От Biosev SA също са хеджирали за 2016/17 година 863 000 тона захар, спрямо 348 000 тона за 2015/16 година.

Феноменът „Ел ниньо” създава грижи за новата реколта от захарна тръстика  не само в Бразилия, но и в Куба. Производството на нерафинирана захар в страната към месец май, когато приключи кампанията по прибиране на реколтата от захарна тръстика достигна до 1,9 млн. тона. Държавният монополист в сектора AZCUBA първоначално  прогнозира спад в производството на захар от 8-10% през 2015//16 година. През август правителството в Хавана обаче съобщи, че в страната са паднали най-ниските количества валежи от 1901 година насам. Само 10% от кубинските плантации със захарна тръстика се напояват, а за прибиране и транспорт на реколтата се използва стара и неефективна техника. Според синоптиците „Ел Ниньо”, който по принцип се характеризира със засушаване  точно по време на прибирането на новата реколта може да донесе влажно време. Основание за това им дава повишаването на валежите от август насам. Проблем обаче може да се окаже това, че в момента за да се увеличат добивите, е необходимо да се запази сухо и топло време. Оценката на експертите през октомври е показала, че в момента за обработка е готова с 10% по-малко захарна тръстика от планираното. Така че ако се потвърдят прогнозите за влажно време и повече дъждове, може да се очаква спад в добивите на захарна тръстика. За това, че производителите на захар изглеждат объркани говори и фактът че от  AZCUBA от май насам не са постъпвали никакви официални прогнози за производството на захар. Годишното потребление на захар на „острова на свободата” възлиза на 700-800 000  тона като страната има договор за ежегоден експорт на 400 000 тона захар за Китай. Дълги години захарта беше най-важния експортен продукт на Куба, и през 1990 година производството дори достигна до 8 млн. тона, но сега се нарежда едва на осмо място по дял на експорта след туризма, производството на цигари и фармацевтични препарати. 

Лоши времена за производители и преработватели 

 Според експертите  на USDA глобалното производство на захар през 2015/16 година ще е 175,6 млн. тона, което би било с 2 млн. тона по-малко в сравнение с предходната стопанска година.

В същото време преработвателите на захарно цвекло сред които е и един от най-големите производители на захар в света  Südzucker очакват големи загуби. За 2015/16 година те се изчисляват на 80 млн евро.   

Въпреки засушаването, реколтата от захарно цвекло в Германия е добра. Един от доволните фермери е и Матиас кригер. Регионът в който се намират насажденията му е един от четирите в които се отглежда цвекло в Германия. „Голяма грижа за нас производителите, е че цената която предлагат от преработвателните предприятия е много ниска, и не можем да покрием производствените си разходи”, казва фермерът за „Дойче Веле”. На половин час път от насажденията със захарно цвекло се намира една от фабриките на Südzücker, който има осем завода във федералната република. До средата на декември производството е на високи обороти. 

„При пълна натовареност на мощностите преработваме 12 500 тона цвекло на ден, което се равнява на около 600 камиона със суровина”, казва Андреас Кунц, шеф на производството. Производството на захар обаче е нерентабилно е момента от една страна заради въведените от ЕС квоти, от друга заради това, че цените на белите кристали са на дъното. Това, че само за година захарта се е обезценила с 1/3 определено създава грижи за големите производители. „Ние се намираме под натиск и не можем да си покрием разходите, ето защо през тази година очакваме да сме на минус”, казва шефът на предприятието Филип Шюлтер. За Südzucker това ще означава, че ще се наложи преструктуриране на персонала, като това по думите му ще засегне основно администрацията. Докато няма ясни правила обаче, концернът нито може да произвежда такова количество захар каквото иска, нито да планира в дългосрочен план своята продукция.  Експанзия към най-големият пазар на захар в света- Бразилия в подобни условия също изглежда невъзможна. От сега е трудно да се каже какви ще са последиците за производителите на цвекло, още повече че отглеждането му  остава многообещаващо и достъпно. Повечето фермери се надяват тази тенденция  да се запази и в бъдеще, въпреки че след 2017 година могат да настъпят лоши времена за тях. 

10-те най-често срещани мита за захарта

 1.    Захарта е нездравословна: Това не е вярно, защото тя е важен източник на енергия. Организмът ни всеки ден се нуждае от известно количество захар, за да функционира добре. Захарта се усвоява добре от кръвта и  спомага за подобряване на концентрацията. По последни данни на ЕС, 10% от необходимите ни дневни количества калории трябва да идват със захарта. Това се равнява на 20 бучки захар дневно. Годишното потребление на захар в Германия се равнява на 35 кг. на човек. 

2.    Захарта прави човек дебел:
Според изследователите не само захарта прави хората дебели. По правило хората с наднормено тегло консумират по-малко захар от слабите. Наднорменото тегло е свързано по принцип с приемането на богата на мазнини храна. Организмът нормално приема повече отколкото има нужда. В един грам захар се съдържа наполовина по-малко калории отколкото в същото количество мазнина. 

3.    Всички захари са еднакви: В природата има много видове захари, от които се произвеждат различни сортове индустриална захар. Известни видове захари са: фруктозата, глюкозата, захароза и лактоза. Отделните сортове се различават например по степента на сладост или по степента на поносимост. 

4.    Кафявата захар е по-здравословна от бялата:  Кафявата захар наистина е по-естествена от бялата, но не ви прави по-здрави. Тя се разделя на три вида: 1. нерафинирана захар от цвекло; 2. захар за суровина; 3. Карамелизирана захар за производство на сиропи; Докато първият вид е захароза, то останалите съдържат повече минерални суровини. 

5.    Медът е по-добър от захарта: Дори и да е природен продукт, медът не прави човек по-здрав от захарта. В него се съдържат следи от витамини, минерали и ензими като 80% от тях са на фруктозата и глюкозата, а 20% на водата. 

6.    Зеленчуците не съдържат захар: Дори зеленчуци като лука например съдържат захар. При него съдържанието е 5 гр на 100 гр . 


7.    Глюкозата е здравословна и ни прави да изглеждаме добре:
Въпреки че допринася за увеличаване на концентрацията и физическите сили, това е само краткотраен ефект. Глюкозата води до увеличаване на производството на инсулин в организма, но с падане на нивото на захарта в кръвта, то също рязко спада.

8.    Захарта води до образуване на кариеси: За причиняването на кариеси отговорност носят бактериите. Хранителните остатъци се трансформират в киселини, които спомагат за разрушаване на зъбния емайл. Колкото повече захари и въглехедрати са заседнали по зъбите ни, толкова повече се увеличава рискът от кариеси. Занемарената хигиена на зъбите е най-честата причина за това. 

9.    Храните без захар не съдържат никакви захари: Това е съмнително, защото под „храни без захар” се разбират само такива, при които съдържанието на захар е под 0,5 грама на 100 милиграма. Определението „храни без съдържание на захар” може да се използва само ако те не съдържат никакъв подсладител включително и никакви други видове захари. 

10.    Плодовите захари са здравословни:
Освен  глюкозата плодовете съдържат предимноплодови захари, които обаче не са по-бедни на калории от захарозата. Учените дори са открили, че плодовите захари които са по-сладки носят по-големи рискове за затлъстяване.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар