Мариана Мирчева: Малки сме, но с големи амбиции

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

За да радва клиенти, производителка на сурово пресовани масла от Русе залага основно на български суровини

Мариана Мирчева

Лъчезарна и усмихната Мариана Мирчева от Русе за пръв път посреща клиенти на традиционния фермерски пазар в квартал Иван Вазов. „Произвеждам студено пресовани масла основно от български суровини”, казва ми тя, и не изключва скоро ако намери достатъчно суровини  дори да започне да прави и зехтин от сушени маслини .
Освен слънчогледови, ленени,кайсиеви и тиквени масла предлага и такива  и от някои вносни, но много качествени суровини като масло от киа, от черен кимион или коноп. За набавянето на повечето суровини търсят малки фирми подобни на тяхната, с които могат да са си взаимно полезни, превръщайки суровината им освен в масло, и в брашно. Оказва се че след извличането на маслото останалата част от семките било те слънчогледови, ленени или тиквени имат приложение в кухнята под формата на брашна за направата на нетрадиционни типове хлябове или бисквити. Маслените брашна могат да се комбинират например с други безглутенови брашна като царевичното.

Ние сме малки, но с големи амбиции
 
„Ние сме малка фирма, но с големи амбиции”, продължава разказа си Мариана. Според нея ако човек работи с желание, всичко може да се постигне. В момента в бизнеса са заети само трима души като производството е достатъчно за да се задоволят потребностите на пазара, който се разширява непрекъснато. Освен в Русе и София, студено пресованите масла могат да се намерят във Варна, Бургас и Пловдив, както и в по-малки градчета като Карлово. Клиентите са различни, но в Пловдивско например повече се търсят маслата от бял трън и чия, които са и с лечебни качества. Освен като съставки в храната, част от масла могат да се използват и в козметичната индустрия. Мариана се занимава с производството на масла от три години. „В момента искаме да се справяме сами, без пари от Европа”, така  ми отговаря на въпроса, дали са кандидатствали по различни европрограми. Причината не е в контрола, а това, че не и харесват условията по различните програми.  Тъй като не разполага с нужния капитал за да ги покрие е необходимо да прибегне до банкови кредити, а те за малките производители са непоносими. Контрола и то доста стриктен на всеки два- три месеца се прави както от Агенцията по храните, така и от ВИХВП Пловдив, където се провеждат различни тестове и изследвания.

Освен за суровини и машини производството на масла изисква и сериозни разходи за материали. Тя изпитва нужда например от малки шишенца по 100 мл , които у нас не се намират, а вносът от Гърция е много скъп. „Не срещаме нужното разбиране от банките за подпомагане купуването на подобни материали и машини”, смята тя. В началото на 2017 година трябва да изплати закупената от нея машина за студено пресовани масла.

Суровината и количествата и определят срока за производство на различните видове масла. Мариана не е почерпила никакъв опит от чужбина. „Действаме на принципа проба-грешка”. Прави тестове и така разбира кои суровини могат да се пресоват.  Стартирали с производството на три масла. Към момента произвежда 12 масла, като до края на годината на пазара може да се появят студено пресовани масла от орехи, което е в процес на одобрение, и от бадеми и лешници, ако се намери достатъчно суровина. Пускането на всеки нов вид масло на пазара понякога отнема повече от месец. „Държа да ползвам предимно български суровини, защото така помагам на родните производители и  доставям радост на клиентите”, заключава Мариана.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар