Между 20 и 30 млн. евро са инвестирани в изграждането на инсталации за биогаз у нас

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

100 проекта за инсталации на биогаз са в процес на реализация

Към момента в процес на реализация са около 100 проекта за изграждане на малки централи на биогаз, като броят им постоянно се увеличава. Това заяви на пресконференция днес Албена Симеонова, председател на Фондация за Околна Среда и Земеделие. В момента вече работят няколко десетки инсталации, една от които е изградена в биоферма. „Надяваме се че скоро селските стопани вече няма да палят ненужната слама и стърнища, а всяка суровина от дейността им ще бъде превръщана в биоенергия”, заяви още тя.
По думите на Борислав Сандов цялостните инвестиции в изграждането на подобни инсталации у нас възлизат на между 20 и 30 млн. евро, като различните институции все още не дават достатъчно информация за точния размер на инвестициите. Изграждането на подобни инсталации на биогаз е свързано не само с влизането на пари в икономиката, но и с решаването на екологични проблеми, свързани с различни производства, при които се отделят значителни количества метан.

Биопроизводителите не са включени в списъка на браншовите организации

За момента биопроизводителите не са включени сред организациите, които попадат в готвения закон за браншовите организации, съобщи още Албена Симеонова. Тя увери че се работи активно за да се коригира направения пропуск и даде пример с положението в страни като Германия и Франция, където всеки един фермер членува в съответната браншова организация. И там за разлика от България тези организации имат достатъчно средства за да развиват активна дейност и да съществуват достойно. Стана ясно че догодина в София може да отвори врати първият фермерски  пазар изцяло за биопродукти, като преговори се водят и с други големи градове като Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Зелените ще продължат да настояват за окончателна забрана за използване на пестициди съдържащи никотиноиди. Както е известно наложената от Брюксел временна забрана изтече в началото на декември. От Фондацията за Околна Среда и Земеделие планират провеждането на кръгли маси за решаване на проблемите със стопанисването на общинските гори в централната част на Северна България и с незаконния улов на риба по река Дунав. 

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар