Танцуващите номади

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Жаждата за печалби почти унищожила  щраусите, чиито пера се оценяват колкото златото

Едва ли може да има по-точно определение за най-едрите птици  на света, на  които като наследници на динозаврите е съдено да се скитат из пустините.  Повечето хора кой знае защо несправедливо определят щраусите  като глупави, а всъщност  те са изключително интелигентни. Поведението им може да изучи само човек, който е близо до тях. Подобно на Елмира Димитрова, която  е истински първопроходец в отглеждането на щрауси у нас, чиято ферма  се намира недалеч от Долна баня, и от нея  се открива прекрасна гледка към Рила и Средна гора.  Занимава се с този нелек бизнес от 1999 година насам.
Съдейки по огромния интерес  на хората големите птици  които отглежда са се превърнали в истински магнит за туристите, за които сигурно няма  по-вълнуващо преживяване от това поне за половин час да са сред  „децата” на Елмира, която дотолкова е свикнала с тях, че познава всичките им привички и номера. За разлика от посетителите, които малко страхливо приближават до големите птици, тя с охота се подава на милувките им задължително наметнала жълтото  яке. Освен че виждат на 360 градуса, щраусите имат уникалната способност за разлика от повечето птици да различават всички цветове. А жълтия им е любимия цвят.   “Скоростта на щрауса е 80 км/ч, и това е единственото му оръжие. Разкрача му е три метра”, обяснява тя.  По думите и от 23 години както се занимава с бизнес по-често е била лъгана от хората, докато животните никога не са я подвеждали. Познава коя птица е груба, и коя може да се отнесе с внимание  към човека.  Всички щрауси във фермата си имат имена. Тя дотолкова е свикнала с тях, че усеща коя птица я кълве дори без да я вижда. 

Прекрасна  търсачка на диаманти

За пръв пътщраусите започнали да се отглеждат във ферми в древен Египет още  по времето на Клеопатра.  Векове наред африканските щрауси са били масово избивани, защото за да смилат храната те поглъщат едри камъни. Така те са се превръщали в „перфектна търсачка на диаманти”, и нерядко след като са били убивани в стомасите им са откривани скъпоценни камъни особено в Южна Африка. Бумът в търговията със щрауси започнал още в началото на миналия век, когато са избити над 700 000  птици. Причината за това  били перата им, които дори в Бразилия са ценени колкото златото, защото нито един карнавал не може да мине  без пищно украсените в различни цветове  и нюанси костюми със щраусови пера.  Всеки щраус годишно може да даде по 12 бели пера на двете крила.  До Първата световна война в Южна Африка са били отглеждани над 1 млн. птици. Избухването на конфликта обаче сринало индустрията само за една нощ.  Движението за възстановяване на популацията от щрауси в изкуствени условия започнало преди  няколко десетилетия.
И при щраусите подобно на други видове птици има разлика в оперението. Мъжките са по-красиви с черни пера и червени крака и човки , докато женските са сиви. И това не е никак случайно, защото единствено чрез своите танци мъжките могат да впечатлят някоя женска по време на любовния период.  Елмира ни показва първите двама герои Иванчо и Габи, за която признава че е много лакума и постоянно иска да яде. Птиците се хранят с обикновени фуражни смески, но когато имат гости нерядко си похапват и зелеви листа. Иванчо пък е стар ерген, и все не могат да му намерят жена  тъй като не се държи кавалерски. Четири женски са си счупили краката заради грубите му обноски.  Всеки мъжкар защитава територията си, и затова във фермата следват златното правило никога да не се влиза при мъжките щрауси. Птиците са отделени в различни коридори, като Елмира признава, че в началото е било доста трудно да подбере точния начин на отглеждането им- дали да се отглеждат на стаден принцип или по отделно.  Щраусите прегръщат нежно само онзи човек, който харесват.  Те  не издават звуци, а говорят с крилете си. Дори разхождайки се грациозно, понякога извършват леки махове с криле.  Не липсват и конфликти между птиците. Колко може да е опасна ни показва Габи, която подгонва със съскане Алвана, щрауска която не е жрлана много от останалите в стадото. С викове Елмира се опитва да спре свадата.  Пазител на яйцата винаги е мъжкият, който с ритника си е способен да счупи гръбнака на всяко животно, опитало се да се домогне до тях.  Фермерката признава, че няма по-глезени животни от женските щрауси. Те за разлика от мъжките не могат да се грижат за поколението си, и не носят отговорност за нищо.  Само определят кога да започне  любовната игра. В изкуствени условия щраусите достигат до достолепната възраст от 70 години, докато в природата рядко доживяват до над 50.
Щраусите снасят яйца шест месеца годишно, като интензивността зависи от възрастта им и климатичните условия. За разлика от кокошките тези птици снасят първото си яйце на третата година.   Периодът на мътене в естествени условия  продължава 42 дни. В изкуствени условия заради степента на влажност у нас се излюпват по около 50% от яйцата. Черните африкански  щрауси достигат на височина до 2,70-2,80 метра.  Те са много чисти птици, защото усвояват голяма част от храната.
Въпреки че мозъкът им е малък, птиците използват  52% от него. „Няма глупаво животно, и това че заравя главата си в пясъка поради глупост е мит”, категорична е Елмира.  Причината за това всъщност е търсенето на вода и хранителни вещества през сухия период на годината.  Не случайно в пустинните области щраусите са били използвани като  естествени сонди за търсене на подпочвена  вода.  След като влязат в полова зрялост птиците спят много малко- не повече от 20 минути на нощ, като инстинкта за самосъхранение си казва думата, и те се редуват когато спят Малките щрауси също имат способност да се пазят  от врагове като се правят на умрели ако усетят че ги наближава опасен неприятел.  

Козметиката- ключ към бизнеса на Елмира
 
„Мечтаех си да направя българска козметика”, казва Елмира, и признава, че основно заради козметичните продукти започнала да се занимава с отглеждането на щрауси. В повечето кремове именно маста е една от основните съставки. Предимството на щраусовата мас е, че е 4,8 пъти по-богата на омега мастни киселини от китовата,  допринася най-много за спиране на процесите на стареене и се попива  за 2-3 минути от кожата.  

От Торонто  до Долна баня
 
 Преди 1989 година Елмира решава да замине за Канада, където работи като детска учителка в Торонто. Не успяла да пробие и  се върнала в България три години след  падането на режима . Разочарована от София  решава да напусне големия град и да се установи в близост до планината където първо се захванала с производството на брашно, купувайки една мелница.  „Идеята ми беше да правя пълнозърнест хляб. Всички ни харесваха, но бяхме много дребни”, расказва  за одисеята си Елмира. В лаборатория се превърнала малката им хлебарница, но убийствените кредити се оказали непосилни.  На идеята да отглежда щрауси е навел един работник, след което тя се запознала с всичко  около щраусите, перата, месото. Сетила се и за  полезните качества  на козметиката от щраусова мас. Започнала да обикаля докато намери най-подходящото място, където да направи фермата си. Успява да купи част от земята  която поради това, че почвата е богата на глина не е плодородна.  От 16 декара 6 са наследствени земи.   От 6-7 години фермата за щрауси се самоиздържа с продажбата на яйца, пера и месо. Не ги унищожават целенасочено, а  вземат месото и перата само на онези екземпляри, които се налага да бъдат убити заради счупвания на крак или врат.  Продават  и  малки щраусчета.  Черпи опит от всякъде, но признава, че най-сериозният проблем в този бизнес е как да се съберат големите птици.  Отива дори до Бурса, където има ферма, в която се отглеждат 3 000 щрауса.  Най-много обаче я мъчат таксите за ток и вода. За документи и прокарването им е дала 48 000 лева. Стремежът и е не само да се реализира като успешен фермер в отглеждането на една наистина интересна  и все още малко позната птица, но и да създава продукти достъпни за широк кръг от хора. 

Мартин Иванов 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар