Червеите – пчелите на почвата

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Как двама млади фермери създават естествена  храна за почвата

Напоследък отвсякъде се тръби, че монокултурното земедлие е бич, който изхабява почвата, води до нейното обедняване откъм минерали, и намалява нейната плодородност. За да не се случва това, в последните години на мода все повече излязоха биоторовете. Преди малко повече от две години двама млади фермери-ентусиасти от Ихтиман създали своет стопанство, в което благодарение на събираните от кололните ферми отпадъци и калифорнийските червеи започнали да създават биотор, която може да се използва както от хоби градинари, така и от професионални стопани, избрали да отглеждат различни култури.
И докато си говорим младо момиче, засадило като на шега няколко саксии с люти чушки и подправки се спира с любопитство за да разбере дали може да ползва техния продукт за своята мини градинка от мента, джоджан и магданоз.

„Използваме всеки канал за да популяризираме дейността си”, казва с усмивка Албена Златанова. Мястото около Ихтиман се оказало много подходящо според думите и, защото района е богат на много естествени торища, а фермерите не успяват да вложат изцяло оборския тор, който произвеждат. „Заради високата киселинност, този отпадък е вреден докато не се отдели твърдата фракция. Това което правим е да преработваме този отпадък с помощта на калифонийския червей в продукт, който е безвреден за околната среда”, разказва тя. Освен че този биотор подобрява структурата на почвата, съдържа и елементи, за чието образуване в природата по принцип са необходими стотици години. 

Фермикултурата като алтернативно животновъдство 
 
Чрез фермикултурата се рециклират органичните отпадъци. Освен това като жив тор тя не само подхранва почвата, но и организмите, които се съдържат в чревния тракт на калифорнийския червей продължават да подобряват състоянието на почвата. „Самите калифорнийски червеи се използват за рециклиране на много замърсени почви и дори такива с радиоактивни отпадъци, тъй като имат способността да поглъщат тежките метали и патогените. Реално те действат като пчели на почвата”, обяснява Албена. Капацитетът на фермата е много малък, и годишно се произвежда около 100 кубика пречистен материал. Това което не е обработено от червеите се пресява, за да се получи чистота около 95%. Младите фермери не разчитат на европейски субсидии, тъй като първоначалната им идея била да стартират с производството на биотор, който да вложат в последствие в производството и на чиста храна. Това според нея обаче изисква време, тъй като за да бъде преработена органиката на единица площ  е необходима година и половина. Време, в което се изисква поддържането на постоянна влага за отглеждане на червеите. Фермикултурата е близка до градинарството и се определя като  алтернативно животновъдство. Органичния материал се обработва на пластове, и когато процесът завърши, продуктът се рафинира. 

Освен това фермерите имат и голяма овощна градина и овощни дървета. „Отглеждането на храна на големи пространства е рисково . С естествени продукти е трудоемко и скъпо. Амбицирани сме да направим една нива, но срещаме проблеми с околните парцели, където се ползват химикали, въпреки че сме в НАТУРА 2000”, казва Албена. На естествения биохумос разчита и производител на картофи, който внася семената за производството им от Холандия. Тя оценява като положителен факта, че някой в района е започнал да използва биохумос, защото хората не вярват в качествата му, докато не видят резултатите. При използването на биоторове съществуват рискове, тъй като за разлика от изкуствените те нямат тези способности да защитават растенията. „ Не можеш да си купиш нова почва. Ти може да посадиш нова нива, да приложиш сеитбооборот, но не можеш да замениш хранителния слой на почвата”, категорична е Албена.  За почвата според нея е вредно не само обедняването, но и натрупването на вредни елементи, което води до спад в добивите. 

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар