Поднесени с щипка любов от земята на Тракия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Позабравени аромати се връщат на масата ни

Помните ли вкуса на ароматните подправки, с които кухнята ни е пребогато изпълнена, и които придават неповторим вкус на всички ястия? Едва ли, тъй като днес повечето широко употребявани подправки не носят вкуса на времето, онзи за който могат да ни разказват нашите баби и прабаби. А някои от тези подправки са с багри от аромати и вкусове от всички „плодове” на земята- чушки, сминдух, чесън, мащерка и джоджан, които обикновено когато се сетим  използваме сравнително рядко, и то едва ли в подобни комбинации. 

С мисията да върнат усещането от позабравения вкус на най-различни миксове от билки и подправки са се заели от „Вкусини”.
Дейността им започва още през 2009 година. Рецептите им са със собствена идентичност, и ги събират  от цялата страна. Отглеждат  повечето билки и подправки  край Хисаря и Съединение, като само малка част от съставките не се отглеждат по нашите земи. Подправките се предлагат на пазара в две серии- „Стандарт” и Лимитирана” като има четири линии- подправки за вегани, за месо, за риба и такива обособени в специална линия „Традиция”. Сред уникалните подправки са Домашна,  Старожелезарска и Тракийска шарена сол , като първите две са сладки, а последната е леко пикантна благодарение на използвания лют пипер. Сред съставките им освен пипер, чубрица и сминдух е и печената царевица.

Гюлбюл- една подправка на 300 години 

Това е една от забравените подправки на масата ни, която се връща към нов живот. Според преданията гюлбюл е старобългарското име на розмарина. „Тя е микс от пет зелени растения- мащерка, магданоз, розмарин, мента и босилек, присъствала на трапезата ни до преди 3 века, която днес връщаме в крак със съвременната кухня”, разказва усмихната Николина Тевекелева, показвайки различните миксове от подправки. Според нея тя е подходяща за картофи, спагети, спанак, коприва и зелени салати. Другата интересна подправка която ми представя е за таратор, млечна салата,тиквички и патладжан, съдържаща самардала, копър и сушен млян чесън. Подправките с малки изключения не съдържат сол, а там където я има е съвсем малко. 

Производството на подправките е започнало през април 2015 година, и вече към тях проявяват интерес множество ресторанти и хотели. Предлагат се и в някои специализирани магазини както и на фермерските пазари в Пловдив, Бургас и Варна, които по думите на Николина са и места за завързване на чудесни приятелства. И какво по-хубаво има от това, ако те са подправени и с малка щипка любов…

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар