SCIO показва съдържанието на храните и лекарствата

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Израелски учени представиха нов мини скенер, който показва на молекулярно ниво какво е съдържанието на храните или лекарствата които употребяваме, съобщава AFP. Уредът носи името SCIO, което идва от латински и означава „Аз знам”.
Молекулярната структура на храни и напитки звучи малко абстрактно, ето защо потребителите могат да разберат например дали плодовете и зеленчуците са годни за консумация, какви вещества има в  дадено лекарство или да узнаят какво е съдържанието на какао в блокче шоколад или на мазнини в сиренето.
„С негова помощ човек може да сканира различни материали, като резултатите се появяват директно на смартфона:, обяснява един от разработчиците, демонстрирайки как работи SCIO.  Получената информация  се сравнява  със специална база данни в интернет. По думите му вече има проявен интерес към продукта от малки компании, които са готови да започнат серийното му производство. „Те виждат в SCIO нещо, което може да е полезно за дейността им”, заяви още той. Учените са отворени и към мултинационални клиенти, които искат да се запознаят с функциите на мини скенера. Без значение дали SCIo ще се превърне в играчка за децата или уред за осъществяване на висококачествен контрол на храните, сферите за приложението му са наистина неограничени. Първоначалната цена на SCIO се изчислява на около 200 евро, но не е изключено след няколко години скенерът да се превърне в неотменима част от всеки телефон, такава каквато в момента е камерата.


Мартин Иванов
По материали на АФП
Снимка: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар