Единбург- градът на литературата

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Шотландската столица вдъхновява писатели от различни поколения в продължение на векове със силуетите на новия град и крепоста над старата част. Днес Единбург е част от световното културно наследство, и не случайно е признат за град на литературата. За всичко това е допринесъл и околният ландшафт  от хълмове, образували се вследствие на вулканична дейност- вдъхновение за десетки творци.. В града се сливат старото и новото, класиката и креативността. Както и по-рано, така и сега, той е родното място на много писатели.
Една от тях е Кристин де Лука, която като официален градски писател твори стихове, посветени на Единбург. „Тук имаме една много богата литературна традиция, и градът изглежда като един истински музей”, казва авторката за „Дойче Веле”. В един от дворовете тя показва цитати на писатели от различните епохи, разположени в истинска алея на славата. „Авторите вече не са между нас, но така човек не може да забрави за творчеството им”, допълва Кристин. Следите от британската литературна традиция се откриват навсякъде из  Единбург. Робърт Фергюсън, поет от 18-ти век повлиял върху творчеството на един от основателите на романтизма- Робърт Бърнс е увековечен със статуя. Самият бърнс е издигнат в култ в родната си Шотландия, за което свидетелства един паметник в стила на гръцката античност. С още по-голям паметник пък е почетен друг не по-малко известен писател- авторът на романа Айвънхоу сър Уолтър Скот. В литературната съкровищница влиза още една творба- Островът на съкровищата на Робърт Луи Стивънсън. Голяма част от детството си писателят прекарва в една къща в новата част на града.  Духът  му може да се усети там и днес. Стопани на къщата са Джон и Фелиситас Макфии, които с радост посрещат и гости за да ги потопят в атмосферата на Викторианската епоха. „Като гост при нас всеки може да се потопи в детството на писателя, да усети атмосферата и просто да види как е живял един от най-известните шотландски писатели”, разказва Фелиситас.

Сцените от Единбург присъстват и в творчеството на съвременните писатели, и най-известният пример за това е Джоан Роулинг, получила вдъхновение за своя Хари Потър в едно от местните кафета с изглед към крепостта над града. Там тя пише първата книга от своето произведение. Кристин де Лука също се отбива редовно в кафето . „Представям си как тя е седяла тук и е писала. Единбург е един много малък град, носещ интимност. Град с много лица и дълга история”, признава тя, и намира за вдъхновяващо човек да се разхожда сред останките от миналото. Около града има различни забележителности като руините на крепост увековечени в едно от стихотворенията на Уолтър Скот, или остров Басрок, където се развива действието в един от романите на Стивънсън. 

Когато  притъмнее  най-голямото вдъхновение за всички в шотландската столица разбира се са местните пъбове. Не рядко гостите им имат привилегията да избират от 300 вида уиски. И това не е никак случайно, защото шотландците се гордеят със своята национална напитка, която дори за Робърт Бърнс е била нещо повече от питие. Доказва го и е едно от стихотворенията му, в което  се казва: „свободата и уискито вървят ръка за ръка”.

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар