Годината започна с нов спад в цените на млякото

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Мандрите в Германия плащат бонуси на фермерите ако доставят по-малко суровина

Търговията на международната платформа Global Dairy Trade през 2016 година започна така, както и приключи през декември-със спад в цените на някои от основните млечни продукти. Това показват данните от първия за годината търг от 5 януари. Причината за това е, че продължава свръхпроизводството на суровина както в Европа, така и в Нова Зеландия и САЩ. Това от своя страна е довело до увеличаване на търгуваните количества млечни продукти, което оказва натиск върху цените.

 Въпреки че средният ценови индекс отчете понижение с 1,6% се запази на нивото си от средата на декември- 2 458 долара, при минимално увеличение на сключените контракти. 

Фючърсите на пълномасленото сухо мляко отново се обезцениха с 4,4 пункта до 2 210 долара за тон, след като през последните два месеца на 2015 година отбелязаха известно повишение. За сравнение преди година по това време те са се търгували при цена от 2 307 долара за тон. 

Картината беше подобна и при обезмасленото сухо мляко, където контрактите  се обезцениха с 0,8% и се търгуваха при цена от 1890 долара. Въпреки че в средата на декември бяха на плюс, те отново се продаваха твърдо под границата от 2000 долара за тон , която преминаха за последно през ноември. За сравнение през януари 2015 година обезмасленото мляко се е продавало при цена от 2 386 долара за тон.
На плюс останаха маслото и сиренето „Чедър”. Маслото поскъпна с нови 6,7% до 3 314 долара  за тон при 3 136 долара  за тон(+9%) преди две седмици и 3 558 долара за тон преди година по това време. 

Цената на сиренето „Чедър” се приближи до нивото от януари 2015 година (3 090 долара), след като се повиши с 3,5 пункта до 2 964 долара за тон.
Търговията на Global Dairy Trade в началото на 2016 година идва в потвърждение на думите на Нико ван Белзен, генерален секретар  на Международния млечен съюз (IDF). 

Според него през 2015 година е имало известно увеличение в производството на мляко в света спрямо предходната година, като основните проблеми в сектора през миналата година са били нестабилността и ниските цени. Освен това бавните темпове на растеж на икономиката в много части на света са възпрепятствали потребителите на млечни продукти.

 „Въпреки че дългосрочните перспективи за сектора са добри, мисля че и през 2016 година той ще изпитва сходни проблеми”, заяви той, цитиран от специализирания портал UkrAgroConsult. Нико ван Белзен  отбеляза, че и през 2016 година пазарът на млечни продукти ще остане динамичен. 

Млякото в Германия падна под 20 цента за кг на едро

Още в края на декември цената на млякото в Германия на едро  се срина до 19 цента за килограм информира и agrarheute.com. В някои части на страната цената на суровината падна дори до 17 цента за килограм. Една от причините според маркетинговия анализатор Олаф Цинке е продължаващото увеличение на производството на мляко в ЕС. Някои млекопреработвателни предприятия в страната вече започнаха да плащат бонуси на фермерите, при условие че намалят доставките, тъй като не могат да поемат повече суровина. Предлагането на мляко чрез борсите или на други предприятия също е ограничено. Така например за фермерите от Долна Саксония се предвижда бонус по 2 цента на килограм мляко, при условие че произведените от тях количества мляко не превишават тези от предходната година. Офертата ще е валидна до 11 февруари. За целта според официален говорител на млекопреработвателите са предвидени 24 млн. евро. Целта на предвидените бонуси е производството на мляко да се задържи на миналогодишните нива. По данни на експертите от Института по храните (ife) в Кил средният ценови индекс на млякото през декември е отбелязал нов спад с 0,9 цента до 23,4 цента за килограм. 

Цените на млякото остават ниски и в САЩ

Кризата с цената на млечните продукти е глобална, и е засегнала не само европейските, но и американските производители смятат анализаторите от Rabobank. Подобно на Европа, и зад Океана цените стигнаха до рекордни нива в средата на 2014 година, след което започна спад. „Разликата с кризисната 2009 година е само тази, че цените на маслото и сиренето все още  остават високи”, се казва в доклад на банката, цитиран от agrarheute.com. Кредитната институция изхожда от това, че се очаква до средата на 2016 година и те да паднат до най-ниското си ниво. 

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар