Фермери просперират от впечатляващи битки между петли в Тайланд

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Стойността на най-добрите състезатели достига до 10 000 евро 

Битките им  са съпроводени с френетични възгласи сякаш са гладятори на римската арена. Това обаче са най-обикновени дребни петли, а мястото  където се бият не е древния Рим, а екзотичния съвременен Тайланд.
Там боевете с петли са с вековна традиция и са  нещо като национален спорт, ето защо  се радват на огромна популярност. Битките се организират два пъти месечно на специална арена в Банкок. 

„За всички нас тези борби са чудесно преживяване, дори за жените”, казва за АФП  Суван Чеунчом- страстен почитател на екстравагантните състезания. Противно на всякакви природозащитници той определя това не като насилие, а като спорт. Срещите нерядко продължават дори по един час, като всеки рунд е от по 20 минути. Фермерите се грижат за състезателите си като за професионални боксьори. Между рундовете те освежават петлите-бойци, а когато се налага и оказват медицинска помощ. Понякога боевете са смъртоносни за някои от животните. 

Природозащитниците от своя страна определят състезанията като машина за изкарване на нечестни пари, докато привържениците на боевете се аргументират с това, че птиците се бият и когато живеят в природата. Те определят боевете с петли като нормален спорт, подобен на друг издигнат в култ тук спорт- тайбокса.  Освен официалните състезания, боеве с петли се организират и нелегално на улицата. Това обаче са по-скоро игри със залагания, нещо което е незаконно в Тайланд. Все пак властите наглеждат от време на време организаторите им, за да предотвратят кръвопролитията по време на боевете.

„Боевете с птици са нещо традиционно, като във всеки регион на страната те се отличават със своите културни особености”, казва и един от организаторите на състезанията. В борбите се използват най-различни птици, но цената на  най-добрите от тях достига до 10 000 евро. От това просперират най-вече фермерите занимаващи се с птицевъдство. Това си е цял бизнес както за тях,  така и за организаторите, а за зрителите впечатляващо зрелище, от което  и едните и другите едва ли ще се откажат скоро. 

Мартин Иванов
 
По материали на АФП
Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар