Съдът: Да влезе принцесата!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Сестрата на испанския крал Филип VI е обвинявана в пране на пари и разхищение на 6 млн. евро

 

В Палма де Майорка стартира един необичаен съдебен процес срещу испанската принцеса Кристина Бурбонска, сестра на испанския крал Филип VI. Това е първият в най-новата история на страната процес срещу член на управляващата династия на Бурбоните, който вече разтърси социалните и политически кръгове в страната, отбелязва електронното издание на Gazeta.ru.
Делото срещу принцесата и нейният съпруг херцог Ургандарин е заради обвинени в укриване на данъци, фалшификация на документи и разхищение на обществени средства в размер на 6 млн. евро. Следствието е установило, че дон Ургандарин е отклонявал обществени средства от създадения от тях фонд Nouse Institut към различни офшорни фирми. Предполага се, че съпругът на принцесата е използвал влиятелните си контакти за да осигури изгодни  договори за провеждане на различни мероприятия от фондацията. След приключване на проектите херцогът прехвърлял получените средства по сметки на офшорни компании. 

В хода на разследването, което се проточи повече от три години   херцогът се опитваше да убеди правосъдието, че доня Кристина не е знаела нищо за делата му, но се оказа точно обратното. Следствието доказа, че доня Кристина дори е участвала активно в машинациите на съпруга си в качеството си на съсобственик на компания за продажба на недвижими имоти използвана също за отклоняване на обществени средства. Данни за това, че принцесата е знаела за делата на съпруга си още през пролетта на миналата година публикува и El Pais. Посветен в делата е бил и вече отказалия се от трона Хуан Карлос. Принцесата вече трябваше да плати глоба от 587 413 евро за покриване на евентуални щети, причинени от  машинациите на херцог Ургандарин.

За свидетели срещу благородните персони са били привлечени 16 лица. Очаква се разглеждането на делото по същество да започне през февруари. То придоби политически оттенък тъй като Кристина се явява сестра на действащия крал Филип VI, който зае престола след абдикацията на баща си Хуан Карлос преди около година, изиграл водеща роля при свалянето на режима на Франко преди четири десетилетия, припомнят медиите. 

Доня Кристина се оплака в интервю за пресата в навечерието на процеса, че брат и се държи доста хладно със семейството и. Трябва да се отбележи, че принцесата не се е отказала от възможността да заеме  престола, и се явява потенциален наследник на короната. По-голяма част от времето си Кристина и съпругът и прекарват в Женева, където имат имоти.
Както отбелязват експертите за разлика от съпруга и принцеса Кристина може да избегне съда, тъй като делото срещу нея има частен характер. Възбудено е по жалба на организацията Manos Limpias (Чисти ръце), чиито членове не скриват франкистките си убеждения. Те имат зад гърба си вече няколко дела срещу представители на либералното общество. Сред жалбоподателите е и организацията на баските, която се обявява срещу централната власт.

Не така стоят нещата с нейния съпруг, който е заплашен от 19 години затвор, при положение че бъде признат за виновен в някое от осемте обвинения срещу него включително и  пране на пари, съобщава Euronews. Предстоящият процес е използван и от представители на левицата с цел преследване на политически цели. Както е известно преди време от набралата популярност в Испания партия Podemos се обявиха за референдум за запазване или не на монархията в страната. Според данните от последното проучване на общественото мнение проведено по поръчка на El Mundo 61,5% от испанците са за монархията, а 49,9% от тях искат смяна на  формата на управление. 

Съдебното дело срещу принцесата и съпругът и започва на фона на сложните преговори между различните политически сили за формиране на правителство. След проведените през декември миналата година избори Народната партия не получи достатъчно гласове за да има възможност да състави кабинет, и в момента се водят преговори между социалистите и третата политическа сила- Podemos за съставяне на коалиционно правителство.  Процесът нанесе сериозен удар върху престижа на монархията в Испания, и в опит да възстанови имиджа на короната братът на инфантата крал Филип вече призова членовете на семейството да не приемат никакви подаръци. Той дори продаде два луксозни автомобила, подарени от арабски шейхове на баща му, често критикуван  заради неговата разточителност. 

Мартин Иванов
По материали от Интернет

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар