Фондю-за добро настроение с вкус на швейцарско сирене

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Първата рецепта за „сирене с вино”  датира от 17-ти  век 

Някога типичното за Швейцария ястие фондю е била храна, типична за бедните селяни, днес то е едно от най-разпространените не само в Швейцария. „Започнало да се рекламира през 20-те години на миналия век под мотото „Фондю-нещо хубаво, създава добро настроение и е част от всяко семейство”“, разказва за „Дойче Веле” Изабеле Шюле, директор на Грайерцермузеум в Брюл. Там специална изложба разказва за историята на регионалните видове сирена, които са неизменна част от фондю.  След Втората световна война по думите и фондю е била основната храна за войниците. Така всеки младеж научил какво е фондю, и то навлязло в голяма част от семействата в страната. 

Разтопено сирене в бял хяб придружено с бяло вино или черен чай. Днес така изглежда традиционното швейцарско фондю. Основният сезон в който се предлага е зимата. Може да го намерите във всеки ресторант ако посетите например кантона  Фрибург . Един от тях е ”Au Creux du Feu” . „През зимата редовно похапваме фондю, веднъж на една или две седмици”, споделя една от гостите на ресторанта.  „Това е традиция за нас, когато сме се събрали на маса, да похапваме фондю”, потвърждава друг. 

Основните продукти за да си приготвите фондю във Фрибург са сухо бяло вино, счукан чесън, и сирене. Всичко се бърка на огън докато не се получи кремовидна смес. По принцип в Швейцария фондю се приготвя по различен начин във всеки отделен регион. Във Фрибург то се нарича „Мотие мотие”, за което се използват местни сортове сирене. „Фондю е едно много просто ястие. Това което обичат клиентите ни е вкусът на сиренето. Комбинацията между хляб и сирена от нашия регион- това е  „Монтие монтие””, разкрива Изабел Бродард, готвачка в ”Au Creux du Feu”. 

Западна Швейцария към която принадлежи и кантонът Фрибург е известна навсякъде по света със своето сирене, от което се приготвя типичното фондю. От векове то се произвежда  в градове като Брюл. За производството на около 48 пити сирене отиват близо 5 тона мляко. Една от мандрите които го произвежда е „La Maison du Gryére“. За качеството му отговаря майсторът Жак Екофи. „Работата ми е в това, да следя кога ще дойде най-подходящия момент в който да се разреже сиренето. Моментът настъпва когато се пресече сиренето,”, пояснява майсторът. Тогава според него настъпва времето на една физическа и химична реакция, и това дори в известна степен е един магичен момент. „Естествено след това обичам да пробвам сиренето, което съм направил”, допълва Екофи. 

Питите се съхраняват при температура от 15 градуса и висока влажност, където сиренето  узрява в продължение на 18 месеца. Колкото по-отлежало е, толкова по-силен е вкусът му. За фондю „Мотие мотие” най-подходящо е сирене отлежало около 9 месеца. „Това сирене е с вкус на плодове, типично за региона”, казва майсторът Тиери Бизе, тествайки вкуса  на една пита сирене. 

Най-старата запазена рецепта за фондю датира от 1699 година. Записана е в готварска книга в Цюрих.  Тук то е написано като „сирене с вино”. През 19-ти  век от храна за селяните се превръща в изискано ястие за отбрани слоеве от елита. 

И до днес фондю е част от Швейцария, такава каквато са и планините. Навсякъде се похапва фондю, без значение дали в ресторанта  или с приятели на пикник, то е част от доброто настроение  и автентичния вкус на швейцарско сирене. 

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”
Снимки: :Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар