Мароко носи духът на Магреба на Зелената седмица

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

От 1926 година Зелената седмица в Берлин е място за среща на представители от бранша на хранителната индустрия, градинарството и земеделието от цял свят. През 2016 година партньор на международното изложение е Мароко. Повече за северноафриканската страна  ни разказва в репортаж  „Берлинер Цайтунг”.

Една дълга покривка опъната на паважа, а върху нея купчина с кафтани, копринени кърпи и тениски. За кратко време пазарящи се жени  искат да наобиколят търговците. Един  мъж се опитва да успокои положението.  Това е традиционна гледка за пазара на   Медина- старата част на Маракеш.  Атмосфера като за приказките от  „1001 нощи” ще се възцари по време на Зелената седмица не къде и да е, а в германската столица Берлин. Ето защо влизайки в една от палатите  на изложението, посетителите ще се потопят в автентичната атмосфера на старинната Медина, пресъздадена там и носеща духа на Магреба

В оригиналната Медина, онази от Маракеш от ранна вечер започва истински напор от местни и  туристи пред различн укротители на змиии и маймуни, и разказвачи на истории.
Бакърени мивки, костенурки в кафези за птици, ароматни зеленчуци, евтини накити- всичко е в изобилие. Търговците използват цялото си обаяние за да привличат клиентите да си купят нещо. 

Встрани от обичайната туристическа пътека сред жълтия  с оттенъци на охра пустинен прах на мароканската провинция Рехамна са застанали жени, някои от които пеят, а други си бъбрят. Те са част от специален кооператив, част от проект, създаден от бившата секретарка 54-годишната Хафида Фалахи целящ да подпомогне жените в нужда. Междувременно 30 жени си докарват доходи участвайки в производството на кускус.  Една от тях е 33-годишната Семира, която седи на пода и размесва в дървена чиния брашно от пшеница, киноа и кактус с вода. Жените сами са си произвели зърнените култури. „Омъжих се на 15 години и имам 6 деца. Най-голямото е на 17 години, а най-малкото е момиче на 2 години. Съпругът и много рядко намира работа”, разказва Семира и добавя: „Сега аз нося основните доходи в семейството, като изкарвам по 10 евро на ден.” 

 Пеещите жени ни канят да похапнем. Големите чинии са отрупани с купчини ароматен кускус с ивици от кактус, патладжани моркови и крехко агнешко месце. Следва пилешко с лимони в зехтин, нарове и печени хлебчета с бадеми.
„Да поднесеш толкова храна на гостите е част от мароканското гостоприемство”, разказва Фалахи. Германският обичай да ядеш храната докрай тук може да засрами домакините, тъй като те могат да останат с впечатлението, че гостите не са се нахранили достатъчно, затова е по-добре да оставите нещо в чиниите.
Проектът за подпомагане на жените в нужда е част от така наречения  Зелен план, който е дело на крал Мохамед VI. От 2008 година насам в развитието на селските райони в Мароко се инвестира по 1 млрд. евро годишно. Благодарение на това доходите на селяните в страната са се увеличили с 49%. Най-големи са ползите от него  за мароканските жени, и затова кралят е много тачен.  Той се усмихва от разноцветни фотографии, красящи глинените стени дори на най-скромните селски колиби.  

На 400 километра от бедните равнинни райони на Мароко се намира планинския регион Тарудант. Там в селцето Али Хсаини  група жени произвеждат продукти от арганово масло. То се намира на 50 километра  северно от Агадир. Тук сред Антиатласките планини растат дърветата  на арганията, от ядките на чиито плодове   се произвежда аргановото масло наречено още „течното злато”, продукт който все повече се търси по света. Богато  на протеин и с ниско съдържание на холестерин то е изключително ценно и се използва от най-реномираните готвачи и кулинари. В козметиката „течното злато” се счита за „убиеца на бръчките”

В повечето пътеводители пише, че плодовете  се ядат от козите, които се катерят по дърветата, след което се отстраняват само ядките.  „Това не е вярно. Жените ни събират плодовете от земята и ги оставят да изсъхнат на слънце. След това се отстраняват черупките на ядките”, разказва шефката  на кооператива  60-годишната Фатима Али Муса. Костилките се чупят с камък. Ритмичното чукане звучи като игра на пинг понг. 

Защо не използват машини ли?  Тя поглежда шокиращо и казва:”Тогава жените нямаше да печелят нищо. Те имат нужда от работа.”  За производството на литър арганово масло отиват 60 килограма ядки и 4 килограма бадеми които се пресоват. 122-те жени в кооператива произвеждат 10 тона от „течното злато”. 

По време на  „Зелената седмица” в Берлин  може да си купите не само от безценното арганово масло. Хафида Фалани ще предложи освен това и 14 вида кускус. 

Превод: Мартин Иванов
По материали от Интернет

Очаквайте: 
 Ще върне ли доверието към потребителите голямото зелено шоу?
 Grüne Woche 2016 фотогалерия  

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар