Ще върне ли доверието на потребителите голямото зелено шоу?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

„Зелената седмица” в Берлин трябва да върне доверието на потребителите в земеделието, това обаче може да стане само ако политиците се противопоставят на най-големите лобита, пише електронното издание на „Зюддойче Цайтунг”.
И през тази година представители на земеделския бранш и хранително-вкусовата индустрия се събраха в Берлин- традиционно в предпоследната седмица на януари. От 15 януари посетителите ще могат да видят малки прасенца в просторни дървени обори върху свежа слама, а кравите пак ще носят имена като Паула например. Международното изложение „Зелена седмица” е най-голямото в света в областта на храните и земеделието.  Партньор на форума през 2016 година  е Мароко,  над 1600 изложители от цял свят трябва да покажат последните новости в сектора на земеделието и храните. Близо 400 000  специалисти и посетители пък идват за да сверят часовниците си. 

Във времената когато отглеждането на животни е масова практика, това преди всичко е само едно шоу. Шоу което трябва да върне доверието на потребителите в модерното земеделие с постлани с плодове ливади и пълни с преживявания селски дворове. Германците  обаче не вярват повече  в посланията. Говедата, свинете и птиците все по-рядко изглеждат като истински продукт на природата. Напомпани с антибиотици те все по-често приличат на мощни машини.  Апелът на аграрната и преработвателната индустрия е лош.

 

Защото в подпочвените води има подозрително висока концентрация на остатъци от  торове. Защото яйцата са с диоксин, а плодовете и зеленчуците  са с пестициди. Или по-точно казано в храните ни има ясно изразен дефицит на опазване на животните и околната среда.
По-малко селско, повече икономическо
Споровете за прехраната ни днес се поляризират като никога досега. Подобно на прелома в енергийната сфера и тук постепенно нараства обществения натиск за радикална смяна на курса. 

Само ден след началото на международното изложение десетки излязоха на протест срещу конвенционалното земеделие в Берлин под мотото „Ние го нахранихме”. Протестът им беше насочен предимно срещу индустриалното производство, което според тях няма нищо общо със селото, а по-скоро с икономиката.
Зелените искат сценарий  за изход от положението подобен на този за атомната енергия. Те замесиха за пръв път в дебатите  и германския президент Йоахим Гаук и поискаха повече устойчивост за германските полета и обори. 

Ясно е че нещо трябва да се промени. Недоволството нараства и сред селяните. Тук обаче има разлика в сравнение с промяната в енергетиката. Селяните не разполагат  в резерв с милиарди средства за да се направи преструктуриране на земеделието. Някои от тях са в трудно положение тъй като дори са принудени да затварят стопанствата заради екстремно ниските цени на млякото и месото. Износът на продукция към руския и азиатския пазар се съвзема по-бавно от очакваното. От друга страна винаги могъщите вериги от супермаркети продължават да притискат фермерите със своите отстъпки. С продължаващото преструктуриране и прегрупиране на големите вериги с придобиването на магазините на Kaiser’s и Tengelmann от Edeca положението на фермерите в страната едва ли ще се подобри скоро. Най-вече след като повечето потребители все още обръщат по-голямо внимание на цените отколкото на устойчивостта на продуктите.
Контрагентите непримиримо стоят на истинското бойно поле един срещу друг. Конфликтът продължава да се изостря, тъй като дупката между изискванията на обществото и реалността продължава да зее между тях.

Топката сега е в полето на браншовите организации, които най-накрая трябва да се насочат  срещу големите вериги, но функционерите  им се провалиха във воденето на конструктивен диалог с различните съюзи, еколозите и политиците. Такава е картината в един бранш, чиито съставни части искат да се държат така сякаш се противопоставят на една сериозна екологична реформа. 

При това присъствието на повече еколози и защитници на животните е наложително защото опасността е за цялата индустрия.
Прелом в агросектора  не е възможен без радикална промяна в политиката. Германското правителство трябва да се довери на решения, които да се  прокарат дори и против желанията на влиятелните лобита в аграрния сектор и хранителната индустрия. Те трябва да изтръгнат по-строги стандарти и стриктното им спазване. 

Те трябва да се борят срещу зависимостта на фермерите  от толкова ограничен брой потребители. 

В края на крайщата става дума за това, екологичното и съобразеното с климата земеделие и хуманно отглеждане на животните  да станат по-атрактивни  за фермерите. А в центъра на една нова политика трябва да стои подпомагането и аграрната политика като цяло , които  да дадат една нова насока на земеделието към поемане на по-голяма отговорност за околната среда.  Промяната обаче зависи от всички- от политици и потребители. 

А готови ли са политиците за промяна?

Екологично земеделие означава и здравословна храна. Дали храната предлагана на  „Зелената седмица”  е наистина здравословна се запитаха от „Билд”  уловили берлинския кмет социалдемократът Михаел Мюлер да похапва неустоимо при откриването на форума, а аграрният министър  Кристиян Шмид да си пийва бира в компанията на бирената кралица Мариене Шпек.  И какво се похапва традиционно в Германия? Порция пържени картофи и месо гарнирани с бира. 

Не всички са така защото явно и тази година Зелената седмица предлага битка между здравословната и не чак толкова здравословна храна. 

Не всеки понася лактозата. „Похапвам доста сирене. Слагам около килограм в салатата. Децата ми също го обичат, тъй като е без лактоза и е по здравословно„, признава пред изданието телевизионната звезда  Мишел Хунцикер, рекламно лице на известна марка швейцарско сирене. Норико Иши пък представя специален вид вегански бъргър с гъби продукт на веганския фаст фууд, за който обяснява, че на вкус е почти като този със говеждо месо, но не съдържа никакви мазнини. Възможно ли е да похапваш храна без глутен?  Да- сладолед от водорасли например. Предлага го един производител от град Темплин срещу 1,50 евро за топка.

Посетителите

Те се разделят на шест категории, всяка от която се характеризира със свои особености. Дегустаторите например не купуват неща които не познават, а обикалят около щандовете в търсене на нещо за пробване- без значение дали това е хляб, месо или колбас. Други пък имат цялото време на света за да се шляят из всички халета. Това какво съдържат колбасите искат непременно да узнаят една друга група на  потребители-любопитните. Има и такива, на които хич не им се мъкне по изложения като  „Зелената седмица”, затова те идват само за да недоволстват. Те уверяват че всичко е под очакванията им, и че не биха дошли отново поне до следващата година. Последният тип на посетителите са флиртуващите гледащи на изложението като партньорска борса. 

Мартин Иванов
По материали от Интернет 

 Още: 

В Берлин започwа Grüne Woche 2016

Мароко носи духът на Магреба на Зелената седмица

Очаквайте:

Grüne Woche 2016 фотогалерия  

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар