Майстори на игри

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

„Не се сърди човече”, „Дама”, табла и разбира се негово височество -шаха. Това са само някои от игрите на дъска, които всеки от нас няма как да е забравил. Те са играни от поколения –стари и млади, и продължават да се играят. Непремерените рискове могат да те оставят без пионки или фигури. Подобни игри има и с карти, и най-много те се играят в Германия. Една от тези игри е Tumult Royal , разработена от Бенямин Тойбер.
Това е една от 1500 -те подобни игри, появили се в страната само през 2015 година. Това е с почти 20% повече в сравнение с преди пет години. За мнозина подобни игри са възможност да избягат от ежедневния стрес. „Смятам че това  да играеш подобни игри е нещо съвсем осъзнато може би защото така човек спира да мисли за това какво му се е случило в работа, или колко лош е бил денят за него”, казва за „Дойче Веле” Бенямин. 31-годишният разработчик се занимава с развитието на подобни игри от 2 години. За да изгради точният прототип на Tumult Royal му е била необходима година и половина, в която е тествал многократно играта.  „Аз не се приемам като разработчик на подобни игри, а като играч тъй като това ми носи удоволствие. Но идва момент в който започваш да губиш част от удоволствието, да спираш да се развиваш и да обръщаш внимание и на най-дребните детайли”, признава той. Бенямин черпи опит от своя баща Клаус Тойбер, чиято игра „Победителите от Катан” е продадена в над 22 млн. копия. Тя има своята компютърна версия, като дори основателят на Фейсбук Марк Цукербърк е фен на играта. Успехът на подобни игри според някои експерти като Йоханес Йегер е в многообразието от хора играещи такива  игри. „Например американците свързват дадена игра с кораби с някакви въртящи  механизми, представят си сблъсъци между тях, където късметът е дефицит, където играчите почти не умират а конфликтите се решават от различни военни обединения”, смята видеоблогърът Ян Кронауер. Двамата с Бенямин от почти три години представят своето шоу за игрите на маса Hunter & Cron в YouTube, в което показват как се игрраят най-различни игри, и канят други потребители да се присъединят към обществото им. За тях тези игри отдавна са нещо повече от издръжка на семейството, а свидетелстват за оформянето на една специална игрова култура. „Това е едно занимание за възрастни и не чак толкова възрастни хора с еднакви интереси подобни на тези на хората обичащи да гледат филми или да четат комикси”, смята Йоханес Йегер, сътрудник на Hunter & Cron.  Така според него се развива една своеобразна култура на играещите игри на дъски. И тези хора в никакъв случай не се противопоставят на дигиталната ера. Мнозина от тях записват видео от игрите си, което излъчват в интернет. В процеса на игра също се появява виртуалната реалност като в играта „Скотланд Ярд”, където играчите са подпомагани от едно приложение.  Не по-малко популярни са и игралните кафета като например Spielwiese в Берлин, където срещу едно евро на час човек може да поиграе на някоя от почти 2 000  игри. Кафето е основано от Михаел Шмид преди 10 години. В началото интересът е бил слаб, но от 2 години насам кафето се радва на все по-голяма популярност. „Подобен род кафета са една алтернатива на кръчмите, киното или клубовете. Имам доста клиенти, които дори през уикенда играят до вечерта, след което отиват на клуб”, казва Михаел. 

Всяка година една от многото игри в Германия получава наградата „Игра на годината” , която се счита за Оскар-а в тази област.  Кой знае един от кандидатите да го получи през 2016 година може да се окаже и играта на Бенямин- Tumult Royal. 

Мартин Иванов
 
По материали на „Дойче Веле”
Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар