Да правиш по един комплимент на ден

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Блогърката Роза Щарк прави комплименти на съвсем непознати хора и се   вдъхновява да създаде специален блог, в който да описва  историите

 

С това тя не иска да направи света по-добър, а да повлияе върху отношението на близките , тъй като комплиментите правят хората щастливи. 
С цигулка в ръка младата блогърка тества желанието на берлинчани да направят някой и друг комплимент за мелодиите които изпълнява. Резултатът обаче е типичен за германците. Почти никой не спира пред нея. Все пак тя знае, че нещата могат да изглеждат и по-различно. По време на престоя и в Калифорния хората са реагирали много еуфорично чувайки  нейната цигулка. „Тук в Берлин  това е нещо много рядко  някой да се спре и да ти каже хубава дума, или просто да си поговори  с теб”, признава пред „Дойче веле” Роза. По думите и когато е свирила  в Калифорния на почти всяка минута някой се е спирал при нея, и е изказвал благодарност  или че щом е чул музиката и ще се прибере щастлив у дома.Натрупаният   опит я вдъхновил да създаде  специален блог в който да разказва за направените комплименти- A compliment a day. Освен похвали и признание блогът и носи и добро настроение, тъй като комплиментите тук в Германия са нещо много рядко , за да се радва човек. Едно момиче например е получило комплимент заради красотата си, а  продавач заради впечатляващата си брада.  

„Научих много и събрах доста богат опит от най-различни истории, които съм чула. Намерих приятели, които иначе едва ли щях да познавам някога”, споделя преживяванията си младата блогърка. 

„Във всяка култура си има различия. Един италианец или латиноамериканец има съвсем различно отношение към комплимента от един скандинавец, който е много по-сдържан и резервиран”, счита антропологът Кристоф Вулф. Комплиментите според него са част от комуникацията между хората. Междувременно Роза е на лов за нови комплименти. Самата тя също обича да прави комплименти. Най- хубавият от тях заедно с историята на непознат човек попада в нейния блог. „Ние нямаме подобна култура на комплиментите както в Южна Европа, но също знаем как да ги правим сърдечно”, казва антропологът. 

А Роза продължава да описва комплиментите  които раздава, защото знае че може би все някой ще се върне обратно към нея.

Мартин Иванов
 
По материали на „Дойче Веле”
Снимка: „Дойче Веле”


Създайте своя сайт бързо и лесно с Oxxy

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар