Модерните технологии навлизат все повече под кожата ни

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

 

До 2023 година хората ще си имплантират и смартфони

    Навлизането на технологичните джаджи под човешката кожа набира все по-голяма скорост. Ентусиастите да експериментират с подобни неща също са повече  от пръстите на двете ви ръце. Идеята да се поставят всевъзможни чипове под кожата съвсем не е нова.
Докато продължават дебатите, технологиите все повече се доближават до момента, в който поставянето на чипове ще се превърне просто в ежедневие. Предстоящата „киборгизация“ на Хомо сапиенс едва ли ще го превърне в робот, но може значително да подобри и разшири възможностите му. Развитието на технологиите  към момента е насочено основно към защита здравето на потребителите и улесняване на ежедневни дейности като плащания и ползване на различни услуги. Освен това подкожните технологии в близко бъдеще ще позволят да се погледне по нов начин на комуникацията между хората.

    Разбира се внедряването на различни джаджи под кожата си носи и своите рискове като навлизане в личното пространство  или здравословни проблеми. За решаването на проблема с безопасността ще помогне възможността за шифроване на всяко едно устройство в тялото. Това би направило идеята за вкарване на различни устройства под човешката кожа повече от привлекателно.

    Още през ноември 2015 година представители на Световния икономически форум представиха специален доклад, в който се очертават прогнозите за бъдещето. Една от тях е свързана с възможността към 2023 година в човешкото тяло дори да се имплантират телефони. В документа се подчертава също така и перспективата за разпространение на компютри с размерите на песъчинки които намирайкисе в човешкото тяло ще могат да анализират състоянието му и да обменят информация по между си. Една от сферите в които може да се използват „умните частици“ може да е ранната диагностика на ракови заболявания например. Все пак засега по-голяма част от тези технологии все още се намират на ниво разработване. Дори и сега обаче има смели ентусиасти, които си имплантират най-различни чипове под кожата. Особено популярни стават т.нар. „умни татуировки“,  чрез които под кожата се пришива електронна система за контрол на физическото състояние на организма.  NFC чиповете  пък отварят вратите към това, в близко бъдеще с тях да може да се пазарува.

    Идеята да се имплантират различни устройства под кожата е свързана и с някои трудности, като например възможността за зареждането им. Изследовател от Калифорнийския университет предложи например енергия за „умните татуировки“ да се набавя от човешката пот. По време на физическа активна дейност човешкото тяло отделя значителни количества млечна киселина което според изследователя ще позволи захранването на имплантираната електроника  с енергия получена от естествените  биологични и химични реакции в организма  . Друг възможен източник е използването на биоразградими батерии, които след изчерпване да се разтварят в организма.На пръв поглед това изглежда фантастика, но някои изследователи вече активно работят в тази сфера.  Освен това те се опитват да намерят отговор на въпроса, как да превърнат глюкозата в човешкия организъм в чиста енергия.

    Вече има  хора,които се престрашават да прекрачат сега съществуващите граници като холандецът Андерс Схостром, който вече си е имплантирал чип използващ го като електронен паспорт на летището. Макар и да изглежда малко страшна, процедурата по имплантация на електронния паспорт съвсем не разочаровала прогресивномислещия холандец.

    Въпреки че засега имплантирането на чипове се счита за нещо необичайно, „подкожните“ технологии се развиват с много бързи темпове и не е изключено в обозримото бъдеще имплантацията да не се ограничи само до чипове.

Мартин Иванов

 По материали на Gazeta.ru

Създайте своя сайт бързо и лесно с Oxxy

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар