Един бранш на кръстопът

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Диверсификация  на плащанията и по-големи правомощия за асоциациите поискаха производители на плодове и зеленчуци

Проблемите в сектора на плодовете и зеленчуците не са от вчера и днес. Производителите се оплакват от недостатъчно подпомагане и  липса на пазари което ги обрича на фалит.
От своя страна Министерството на земеделието непрекъснато повтаря мантрата за това, че производството на плодове и зеленчуци е приоритетен сектор и зове за обединение на представителите му. Браншът е изправен на кръстопът- дали да продължи по пътя на разединението, по който всеки дърпа чергата към себе си, казвайки дайте ни на нас толкова, или да поеме по пътя на обединението. 

В опит да се постигне единство в средата на миналата година  се създаде и специална електронна платформа за търговия, която да позволи на всички производители да предлагат продукцията си на пазара и да скъсят пътя към потребителите, а представители на различни организации се срещнаха с преработватели и представители на големите търговски вериги за пореден път за да изразят позициите си.
 
Производителите на плодове и зеленчуци отново поискаха  диверсификация на плащанията и даване на по-големи правомощия на различните асоциации. „От година и половина аграрното министерство непрекъснато повтаря, че производството на плодове и зеленчуци  е сред приоритетните сектори.  но за наше съжаление в края на 2015 година установихме, че не получихме нашите помощи по de minimis за компенсиране на загубите от дъждовете и градушките”, заяви Божидар Петков, председател на Асоциацията на малинопроизводителите. За разлика от тях той припомни, че животновъдите са били подпомогнати с над 30 млн. лева, а производителите на зеленчуци с 1 млн. лева.
От неговата организация са имали намерения да създадат три групи от производители, но поради това че от министерството на земеделието са обявили, че няма да стартира програмата за интегрирано субсидиране повечето производители на малини са се отказали.

„Искаме по-голямо делегиране на правата на асоциациите”, заяви още той и допълни че сега те не могат да принудят нито един производител да отглежда точно определен сорт малини, с цел по-добрата им реализация на пазара. Сега всеки можел да отглежда според него какъвто сорт малини пожелае и да получава субсидии дори без да е член на асоциацията. Тези права според Петков трябвало да залегнат в специален закон за асоциациите. 

Да има приоритизация и диверсификация на помощите пък призова Георги Василев от Асоциация „Български пипер”. „Не може на калпак да даваш пари за едни и същи продукти, които са различни по стойност”, заяви той. В Асоциация „Български пипер” към момента членуват 156 земеделски стопани, които произвеждат 17 000 тона пипер, 10 000 тона други зеленчуци и 5 000 тона плодове. Освен това в нея членуват 11 преработватели за производството на сушени замразени и консервни продукти. В началото на 2016 година от асоциацията са регистрирали организация на производителите на пипер. Очаква се през тази година членовете и да предложат на български и чужди преработватели и търговци 1 000 тона избушен пипер, 1 000 тона  пипер за магазини и борси и между 1000 и 1500 тона пипер за експорт в Централна Европа.
Обединяване на всички производители на плодове и зеленчуци с цел преразглеждане на субсидиите за обвързано производство поиска Красимир Кючуков, председател на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция. Той припомни, че 62% от консумацията на селскостопанска продукция се пада на плодовете и зеленчуците, а 38% е делът на потреблението на животинска продукция. Парите за обвързана подкрепа са разпределени точно обратно като повечето са предназначени за животновъдите. „Призовавам всички в най-скоро време да се съберем, и да подемем кампания за да получим до края на юни това което ни се полага”, заяви той. Според Божидар Петков в близко бъдеще производителите на плодове и зеленчуци могат да създадат специален клъстър и логистични центрове за съхраняване и продажба на продукцията. 

Само  9 000 фермери отглеждат плодове и зеленчуци 
 
Към момента само  9 000 фермери отглеждат плодове и зеленчуци включително и оранжерийна продукция  у нас, заяви по време на форума земеделският министър Десислава Танева.  За да се възстановят обемите на производство според нея е необходимо производителите на плодове и зеленчуци да се обединят за да придобият по-сериозен пазарен дял и да променят съществуващите пазарни условия.
„Браншовите организации трябва да мотивират
производителите да се обединяват, и техните обединения да решават кой сорт да се отглежда тази година”
, каза още  по време на форума  земеделският министър Десислава Танева. По думите и колкото и помощи да се дадат на сектора ако не се започне създаването на обединени групи от производители, нещата няма да се променят толкова, че те да усетят повишаване на доходите си. 

Сега едва 48 производители на плодове и зеленчуци са създали свои организации, което е само 0,5% от общия им брой.  Те реализират на пазара едва 3% от общото количество на произведените плодове и зеленчуци у нас. Танева припомни, че само признатите организации  от производители ще могат да кандидатстват за финансиране на инвестиционните си програми  с  национални и европейски средства.
Ето защо според нея производителите на плодове и зеленчуци са изправени пред предизвикателството как да се организират. „Създаването на още браншови организации няма да спомогне този процес. Най-важното е да се създадат организации на производителите, които биха представили на пазара един сорт, едно качество  и количество, което да отговори на търсенето, което се увеличава”, категорична бе Танева. 

Процесът на обединение обаче едва ли ще е толкова лесен и безпроблемен, защото повечето производители на плодове и зеленчуци са изправени пред бюрократични неясноти и подводни камъни, но за да постигне своето браншът трябва да избере по кой път да тръгне- а от това ще има полза и за производители, и за потребители, които все по рядко усещат вкуса на българските плодове и зеленчуци. 

Мартин Иванов 

Създайте своя сайт бързо и лесно с Oxxy
 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар