Разпускайте на работа с мисъл за шоколад

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Осъзнатата медитация е бърза, лесна и вкусна

Оптимистите винаги казват, че най-хубавото предстои, докато за песимистите е точно обратното. Независимо дали сте песимист или оптимист, важното е да се научите да балансирате между миналото и бъдещето и само за миг да усетите настоящето. Електронното издание на Gazeta.ru предлага някои начини да го направите като се самовглабите в себе си. Понякога си мислим че не сме готови или не желаем да живеем живота си така, сякаш той наистина означава нещо , и че е нещо неповторимо, счита психологът Джон Кабат-Зин, директор на клиника по стреса към Медицинския център на Масачузецкия университет.
Това е доста смела мисъл, която може да измени света. В краен случай тя може да измени живота на онези, които решат да направят стъпка в тази посока. А това е възможно без дори човек да изпадне в някакъв екстаз и без да използва каквито и да са езотерични методи а само чрез осъзната медитация. „В Западния свят сме забравили какво е човек да живее един наситен и щастлив живот, и се опитваме по всякакъв начин да изглеждаме щастливи, пропускайки най-важното и разрушавайки хармонията която търсим”, пише Марк Уилямс, от Оксфордския център за изучаване на осъзнаването и автор на книгата „Осъзнаването“. Как да намерим хармонията в този луд свят”. Все пак има алтернатива на ежедневната и безпощадна борба с  живота, и тя се казва осъзната медитация. Тя е толкова проста, че с нейна помощ всеки може да открие радостта от живота. Осъзнатата медитация е не само полезна, но и помага за преодоляване на състояния, в които човек се чувства уморен или изпитва някаква тревога, или мъка, което може да прерасне до някакво морално изтощение или дори нещо по-лошо- депресия. Мнозина се отнасят с резерви, когато чуят за медитация, ето защо е необходимо да се разяснят няколко мита свързани с нея. 

Медитацията не е религия:
В основата на медитацията лежат методи за трениране на ума. Мнозина от практикуващите медитация го правят по религиозни причини, но сред тях има и атеисти и агностици.
Седенето в поза Лотус, така както е общоприето не е необходимо условие за да медитирате. Осъзнатата медитация може да се практикува навсякъде- в автобуса, на работа или във влака.
Практиката на осъзнаването не отнема много време. Необходими са само търпение и упоритост. Мнозина ще забележат, че медитацията скоро ще ги освободи от гнева на времето, и това ще им даде възможност да правят много други неща. 

Медитирането не е сложно: за нея не са типични термини като „успех” и „неуспех”. Дори когато протича трудно, все пак ще узнаем нещо за механизмите на работа на съзнанието си, а това не е маловажно психологическо преимущество.

Медитацията не притъпява ума
, и не пречи за постигане на важни цели в живота и работата. Разбира се тя няма да ви направи непоправим оптимист. Медитацията не призовава човек да приеме неприемливи неща, а позволява да видите света по-ясно за да предприемете по-мъдри и възвишени неща, като промените това, което се нуждае от промяна. 

Медитация за няколко минути

 
1.    Седнете на един стол. Ако може не се облягайте. Поставете краката на пода и затворете очи или погледнете надолу.
2.    Концентрирайте се върху движението на въздуха- вдишване и издишване, без да е необходимо да регулирате дишането.
3.    След време може да забележите, че сте се разсеяли. Не се обиждайте сам на себе си, а се постарайте отново да се съсредоточите към дишането си. Умението да замените разсеяността с концентрация върху дишането всъщност представлява най-важната част от осъзнатата медитация.
4.    Най-накрая разумът ви мож да се успокои и да стане гладък като огледалната повърхност на езеро, но може и да не стане. Въпреки това гнева и раздразнението могат да изчезнат. Каквото и да стане, просто го приемете като даденост.
5.    След минута отворете очи и погледнете около вас. Същността на медитацията се състои в това да умеете да се концентрирате върху дишането и да следите ритъма на вдишване и издишване.

Концентрацията върху дишането ще ви позволи да наблюдавате за мислите по ред на тяхното появяване и постепенно да престанете да се борите с тях. По някое време ще разберете, че мислите идват и си отиват сами, и че се появяват сякаш от нищото и изчезват подобно на спукани сапунени мехури. Така ще разберете, че мислите и чувствата включително и негативните са нещо непостоянно, и вие трябва да изберете дали да се поддадете на тях или не. Осъзнаването ви помага да следите за себе си, но без критики, а със съчувствие. Научавате се не да поемате мъката и стреса близо до сърцето си, а с искрено любопитство да се отнесете към тях като към черни облаци на небето.
В действителност осъзнаването ще ви помогне да задържите потока от негативни мисли, преди да са ви тикнали към водовъртежа на отрицателни емоции и ще ви помогне да си върнете контрола над живота. Продължителната практика на осъзната медитация  води до подобряване на настроението и самочувствието и прави хората щастливи в дългосрочен план. Според изследванията тя не само предотвратява депресията, но влияе и положително върху мозъчната активност като спомага за бързото преодоляване на различни състояния на тревога и безпокойство. 

Шоколадова  медитация

 
Най-накрая идва време за приятното. За целта вземете шоколад, който никога не сте опитвали- наситен черен или обикновен шоколад.

1.    Отворете го и вдишайте аромата на шоколада, като напълно се потопите в него.
2.    Отчупете парченце и го погледнете. Разгледайте внимателно формата и очертанията му.
3.    Поставете го на езика си и изчакайте докато започне да се топи. Дали не ви се иска да го задържите до небето? В едно парченце шоколад се съдържат повече от 300 различни видове вкусове. Опитайте се да почувствате някои от тях.
4.    Ако сте усетили че сте разсеян, просто проверете каква е причината и отново се върнете към дегустацията.
5.    Когато шоколадът се разтопи напълно, бавно го погълнете. Почувствайте как се стича по хранопровода. Направете същото с още едно парченце шоколад. Какво чувствате? Променя ли се нещо? Сторил ли ви се е този път шоколадът по-вкусен от предишния път. 

 
Осъзнахте ли? Починахте ли повишавайки нивото на серотонина си? Сега е време да поработите, работата сега ще тече по-спокойно.

Мартин Иванов

по материали на Gazeta.ru
Снимка: Gazeta.ru


Създайте своя сайт бързо и лесно с Oxxy
 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар