Одисея която не може да се опише с думи

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Петко Огойски представи ново издание на „Записки за българските страдания”

„Моята одисея не е за описване”, това са думите на Петко Огойски преминал през затворите на Видин, Лом, Шумен и лагерите на Белене. Описва я в книгата „Записки  за  българските страдания”, чието ново издание беше представено на пресконференция в София на 2 февруари 2016 г..  Книгата се издава с подкрепата на Културен център „Евгений Босилков” град  Белене.  Огойски замисля  да опише страданията на лагерниците когато е в Шуменския затвор. 

„В книгата са описани 8 300  съдби. Разкарваха ме в шест затвора и 2 концлагера, което ми помогна да съпреживея всичко с тези хора, и да донеса съдбите им”, казва авторът на книгата Петко Огойски. На 19 години е обвинен по чл. 99 г от НК  за ръководство на революционна група и за реставриране на  „черното фашистко минало”. Това бяха  по думите му стандартни обвинения за съдените в края на 40-те години. Неговият университет се оказва Шуменския затвор, където цензурата е по-слаба. „Ние бяхме оценени като непоправими и влизахме в първа категория. Имахме право на едно писмо на три месеца, на колет не по-голям от 4 кг и на свиждане от 5 минути”. Измисля си собствена азбука и съхранява записките си във вътрешен джоб на пуловера. След излизането от затвора обикаля страната за да опише съдбите и на други репресирани.  

От две-три години с помощта на културния център  в Белене се работи по създаване на музей и пантеон на жертвите на комунизма . „Историята се пише от документи, а Петко Огойски е жив неин свидетел.”, заяви отец Паоло Кортези, председател на Културен център „Евгений Босилков”.  Паметта според него не се състои  само  в събиране на фактите от миналото, но и в тяхното осмисляне    и  предаването им  на обществото чрез работата с различни институции.
 
През пролетта предстои издаването на още книги с помощта на Културния център „Евгений Босилков”. 

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар