До 478 млн. евро загуби за бранша заради ниските цени на млякото

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Ниските цени на петрола сринаха и пазара на млякото

В началото на февруари продължава тенденцията за спад в цените на основните млечни продукти търгувани на платформата Global Dairy Trade. ”Причините за това са ниските цени на петрола, руското ембарго и забавянето на китайския внос”, коментира Джон Уилсън от новозеландската компания Fonterra, цитиран от UkrAgroConsult

Пълномасленото мляко поевтиня  с над 10% 
 
Доказателство за това е и последната сесия на електронната платформа по време на която ценовият индекс на млечните продукти се понижи с цели 7,4 пункта до 2 276 долара при повишени обеми на изтъргуваната продукция. Най-много с 10,4% до 1952 долара  обаче поевтиня пълномасленото мляко на прах. Така то отбеляза петмесечно дъно, тъй като за последно се повиши в началото на октомври. За сравнение през миналата година през февруари то се е търгувало при цена от 2 874 долара.  Само с 2,2 пункта се понижи цената на обезмасленото мляко на прах, което на 2 февруари се продаваше при цена от 1 792 долара. За последно под 1 700  долара то се търгуваше в началото на август, когато беше паднало до 1419 долара. За сравнение преди година по това време контракти за продажбата на обезмаслено сухо мляко се сключваха при цена от 2 598 долара. 

Цената на маслото също се понижи сериозно- с 8,3 пункта до 2 905 долара, докато преди година се е търгувало при цена от 3 783 долара. Въпреки че сиренето „Чедър” също поевтиня с 4,2% до 2807 долара, цената му все още остава над нивото от миналата година по това време, когато се търгуваше при  2636 долара.

Загубите за бранша могат да стигнат до 478 млн. евро 
 
Заради това че в редица страни на Европа като Холандия, Германия, Полша и Ирландия продължава да има свръхпроизводство на мляко, повечето големи преработватели са скептични относно развитието на пазара през тази година, пише в анализ и специализираният портал agrarheute.com.  Според експерти от браншовата организация на млекопреработвателите в Германия тенденцията може да се обърне евентуално само при някакви негативни климатични промени в САЩ и Нова Зеландия, които да доведат до понижаване на производството на мляко. За първата половина на 2016 година някои преработватели обаче не изключват цената на суровината  да падне и под миналогодишната, и средните изкупни цени да не надминат 29 цента за килограм. 

От Fonterra намалиха прогнозата си за средните изкупни цени на млякото за 2015/16 година на 2,48 евро за килограм, след като през декември 2015 година производителите получаваха все още по 2,75 евро за килограм  мляко. Негативното развитие на пазара на мляко според експерти  може да доведе  до общи загуби за бранша от 478 млн. евро за текущата година.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар